Az adriai partvidék lakói hagyományosan mindenszentek napjához kötik az olívaszüret kezdetét. A bogyók ekkorra érnek meg igazán, és válnak alkalmassá a préselésre. Ám a betakarítás a meleg ősz miatt idén egy héttel hamarabb kezdődött, ezért a horvát olajsajtolókban már nagyban folyik a munka. 

Olive Harvest In Izmir
Fotó: Umit Turhan Coskun /AFP

A csapadékos időjárás jóvoltából a termés idén zamatosabb, emiatt a bogyók több levet engednek ki magukból, a kipréselt olaj pedig lágyabb textúrájú, ami kedvez a minőségnek. Horvátországban egyébként a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 2022-ben összesen 3 748 705 olajfa volt, mintegy 17 331 hektáron. Egy átlagos évben pedig egy fa nagyjából egy liter olajat tud adni, a szakemberek becslése szerint idén viszont akár 1,3 liter is kinyerhető a dalmát fák terméséből. 

A horvát olajtermelőknek többszörösen szerencséjük van, ugyanis az olyan olíva-nagyhatalomnak számító országokban, mint Spanyolország és Olaszország, idén a hőség miatt gyengébb lesz a termés. Éppen emiatt mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az olívaolaj-fogyasztóknak. Egy liter extraszűz olaj nagybani felvásárlási ára ugyanis Horvátországban 10 euró, vagyis hozzávetőlegesen 3900 forint. Ez az ár pedig akár meg is duplázódhat, mire a termék a fogyasztóhoz ér. 

Sikeresen védekeztek a kártevők ellen is

Az olívabogyó legnagyobb ellensége az úgynevezett olívamoly. A rovar ugyanis előszeretettel petézik az éretlen bogyókba, amelyek emiatt zölden lehullanak a fákról. Éppen ezért nagyon fontos a kártevő időben történő észlelése és a védekezés. A horvát ültetvényesek zömének ez idén sikerült, a molyok ugyanis az esős időjárás miatt kevesebbszer rajzottak.