Spanyolország déli részét második éve pusztította szárazság, és ennek következtében az idei szezonban harmadával elmaradhat az olívaolaj-termelés a négyéves átlagtól – közölte hétfőn a madridi mezőgazdasági minisztérium.

Olive Harvesting Amid The Coronavirus Pandemic In Jaen, Spain
Október elején kezdődött a szüret, de a termés elmarad az átlagtól.
Fotó: Alex Camara

A világ legnagyobb termelőjeként Spanyolország adja a világ olívaolaj-kibocsátásának mintegy 40 százalékát, a tavasszal azonban a fák virágzása idején tapasztaltak szokatlan hőhullámokat, ami a tartós szárazsággal együtt súlyos károkat okozott. Emiatt hiány alakult ki, és jócskán megugrottak az árak, eltűnhet Európából az egész iparág.

A madridi agrártárca jelentése szerint a 2023–2024-es szezonban várhatóan 756 300 tonna olívaolajat állítanak majd elő, ami ugyan jóval meghaladja a tavalyi 663 ezer tonnát, amikor a kibocsátás a felére csökkent, de messze elmarad a négyéves átlagtól, amelyet viszonyítási alapként általában tekintetbe vesznek.

Extreme hot weather, drought cause sharp drop in olive production in Spain
Két éve pusztít a szárazság Spanyolország déli részén.
Fotó: Ahmet Abbasi

Andalúziában, ahonnan a spanyol olívaolaj 70 százaléka származik, a becslések szerint a szüretelt mennyiség 40 százalékkal marad el az átlagtól. 

Az ágazat létét az elsivatagosodás és az aszály folyamatosan fenyegeti, Madrid szerint a spanyol termőterület ötöde válhat terméketlenné.

A szüret október elsején kezdődött, és a tavalyi gyenge termés miatt az olívaolaj-készletek 45 százalékkal alacsonyabbak az egy évvel ezelőttihez képest, ami tovább nyomja fel az árakat. Az extraszűz olívaolaj ára Spanyolországban megduplázódott az év eleje óta, szeptemberben hivatalos adatok szerint elérte a kilónkénti 8,2 eurót. (Egy euró 388,4 forint.)

-
Az év eleje óta duplájára nőtt az olívaolaj ára Spanyolországban.
Fotó: Jorge Guerrero

Az időjárás miatt gyengébb lesz a bortermés is Spanyolországban, valamint Olaszországban is, az Európai Bizottság szintén hétfőn kiadott becslése szerint 14, illetve 12 százalékkal marad el a tavalyitól. Emiatt az teljes kibocsátása az első becslés szerint 150 millió hektoliter lesz, 6 százalékkal kisebb, mint a 2022-es. Olaszország emiatt elveszíti az első számú globális bortermelő pozícióját, amelyet kilenc év után ismét Franciaország vesz majd át.