A horvát családok többsége számára elképzelhetetlenek az ünnepek malachús nélkül. Délnyugati szomszédjaink nemcsak szilveszter napján esznek malacot, hanem karácsonyra is. 

Christmas,Dinner.,Roast,Pork
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt hónapokban kitört afrikai sertéspestisjárvány  miatt azonban sokan kénytelenek felhagyni a tradícióval. A legnagyobb problémát az áruhiány okozza, Zágráb ugyanis októberben elrendelte minden háztáji sertés kényszervágását, a fertőzött farmok 10 kilométeres körzetében pedig minden állatot elaltattak. Utóbbi intézkedés több mint 50 ezer disznót érintett. 

Az intézkedések hatására eltűntek a kistermelők, a versenyben maradt nagyok pedig nem képesek ellátni a piaci igényeket. Emiatt a nagyobb áruházak külföldről hozzák be a húst, de az drága és a horvátok zöme a minőséggel sem elégedett.

Tavaly decemberben egyébként egy kilogramm malachúsért általában kevesebb mint 5 eurót kellett fizetni az adriai országban, most viszont ugyanennyi, rosszabb minőségű húsért 12 eurót is elkérnek a kereskedők.

A horvátok ezért idén inkább kihagyják a malacot az ünnepi menüből. Egyedül azok vannak némiképp szerencsésebb helyzetben, akik a magyar vagy a szlovén határ közelében élnek. Ők sokszor a határ túloldalán vásárolják meg a jó minőségű malacokat. 

Mohácson például már 1300 forintért lehet kapni kitűnő minőségű malachúst, aminek az ára sok helyen már horvátul és euróban is ki van írva,

hiszen töredéke a horvátországinak. De hasonló tendencia figyelhető meg a többi határ menti magyar településen is.

Drága volt az ünnepi menü

Horvátországban idén az ünnepi asztal minden fogása drágább lett, mint tavaly. A legnagyobb áremelkedésen kétségkívül a malachús esett át, de nagyot nőtt a halak ára is. A dalmátok szenteste a hagyomány szerint szárított tőkehalat elesznek, aminek az ára idén elérte a 60 eurót, ami 18 euróval több mint tavaly. 

Az egykoron a szegények eledelének számító halból a magas ár ellenére a becslések szerint idén is több mint 500 tonna fog elfogyni a karácsonyi-szilveszteri napokban. A tengerparti horvátokéhoz képest valamivel olcsóbb volt a 24-ei menü Szlavóniában. Az ország keleti részén ugyanis a magyar hagyományokhoz hasonlóan halászlét főznek. A ponty ára átlagosan 5 és 6 euró között mozgott, tavaly viszont 5 euró alatt is meg lehet vásárolni egy kilót. 

Az ünnepi menü része a bor is, ami a rossz termés miatt idén szintén méregdrága lett a horvátoknál. Egy liter bor ára jelenleg 10 euró körül mozog. Az ünnepi asztal áraival a dnevno.hr is foglalkozott. A hírportál egy 4 fős szentesti vacsorával és karácsonyi ebéddel kalkulált és arra a következtetésre jutott, hogy az ünnepi asztal desszertekkel és köretekkel együtt idén 161 euróba került. Ez 44 euróval több mint tavaly.