Szlovákia hamarosan bevezetheti a négynapos munkahetet – erről beszélt Robert Fico szlovák kormányfő a davosi Világgazdasági Fórumon. A miniszterelnök az érvek között hozta fel, hogy a Covid-járvány óta sok cég álláspontja is megváltozott a kérdésben. 

ORBÁN Viktor; FICO, Robert
Egyelőre még csak ötletbörze zajlik, amelyhez Fico kormányfő is csatlakozott. 
Fotó: Koszticsák Szilárd

Mivel rengetegen dolgoztak otthonról, rugalmasabbak lettek – tette hozzá Fico. Erik Tomás munkaügyi miniszter szerint, ha a témával érdemben foglalkozni kezdenek, akkor ahhoz ragaszkodni fog, hogy a rövidebb munkahét ne vezessen kisebb bérekhez. 

Szerinte az is felmerülhet, hogy esetleg négy napon át tízórás legyen a munkaidő. 

A szlovák Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) már tavaly megnyitotta a vitát a négynapos munkahétről. Monika Uhlerová szakszervezeti elnök úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy rövidebb lesz-e a munkaidő, hanem hogy az milyen formában valósulhat meg. Viszont a szakszervezetek jelezték, a tízórás munkaidőbe nem egyeznek bele. 

Érdekes, hogy egy tavaly, a lakosság körében végzett felmérés szerint a válaszadók több mint fele nem támogatta a négynapos munkahetet.

Az AKO közvélemény-kutató intézet szeptemberi felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezettek 49 százaléka úgy véli, a gazdaságnak nem tenne jót a négynapos munkahét, mindössze 41 százalékuk értékelte pozitívan, 10 százalék pedig nem tudott a kérdésre válaszolni.

Másrészt a szlovák munkaadók sem lelkesednek az ötletért, mivel úgy vélik, hogy súlyosbítaná a már meglévő problémákat. Martin Hosták, a Munkaadók Országos Uniójának (RÚZ) főtitkára elmondta: napjainkban Szlovákiában több mint 82 ezer munkavállaló hiányzik, így a munkaadók hosszú távon nem tudják betölteni a több tízezer betöltetlen állást. Szlovákiában tavaly kísérleti jelleggel az Erste-leány Szlovák Takarékpénztár (SLSP) és az NN biztosító bevezette a négynapos munkahetet azzal, hogy maradt a 40 órás munkahét. Szlovákiában elvileg van némi mozgástér, mivel az Eurostat adatai szerint 2022-ben a hetente átlagosan ledolgozott munkaórák száma 39,6 óra, miközben az uniós átlag 37,5 óra. 

A lényeg: Robert Fico felvetése csupán elméleti jellegű, e téren semminemű hatástanulmányok nem készültek, és szakmai egyeztetések sem kezdődtek.