Sportgazdaság

Indul az utazás, csak erre vártál

A tovább­jutási esélyeken túl sport­turisztikai szempontból is ideális a magyar válogatott sorsolása a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében: kétórás autózás után élőben lehet szurkolni a nemzeti csapatnak, vagy akár egy kaukázusi kaland része lehet a meccs.

Izzanak a szurkolói fórumok, amióta nemcsak a dublini sorsolás eredménye ismert, hanem az is, melyik mérkőzést mikor játssza a magyar labdarúgó-válogatott a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek E csoportjában. A drukkerek egy része már most repülőjegyet vásárol, szállást foglal, hogy minél kedvezőbb áron kísérhesse el idegenbe is a nemzeti csapatot. Március 21-én Szlovákiában kezd Marco Rossi együttese, majd három nappal később a világbajnoki ezüstérmes horvátokkal csap össze itthon. Június 8-án és 11-én előbb Azerbajdzsán lesz az ellenfél Bakuban, majd a 2016-os Eb-elődöntős Wales legjobbjai látogatnak Budapestre.

Az ősszel szeptember 9-én a szlovákokat, október 13-án az azerieket fogadják Szalai Ádámék, október 10-én Zágrábba, végül no­vember 19-én Cardiffba látogatnak.

Mint látható, az Eb-selejtező a megújuló kvalifikációs szabályok miatt mindössze nyolc hónapig tart. Az öt ötcsapatos és öt hatcsapatos csoportból az első két-két helyezett jut ki a kontinensviadalra, amelynek 12 ország 12 városa ad otthont, köztük Budapest is. A magyar fővárosban három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor az addigra 143 milliárd forintból felépülő, 67 ezer néző befogadására alkalmas új Puskás Ferenc Stadionban. Fontos tudni, hogy a selejtezőt követően a kijutásról lemaradó csapatok közül a Nemzetek Ligájában elért helyezések alapján további 16 válogatottnak lesz esélye kiharcolni az Eb-részvételt a rájátszásban, közülük négyen szintén résztvevői lesznek az Európa-bajnokságnak. Bár magyar szempontból kedvezőnek tekinthető a sorsolás, könnyen elképzelhető, hogy ez a lehetőség később még mentőöv lehet.

Fotó: Hegedüs Gábor

Nem a magyar válogatott a csoport esélyese, és ezt nemcsak az mondatja, hogy a Hungary feliratú cetlit a negyedik kalapból húzták elő, hanem az is, hogy az 54 millió eurós csapatértékkel szemben a mértékadó Transfermarkt.de internetes szaklap a horvát keretet 444, a walesit 228, a szlovákot pedig 152 millióra taksálja, míg az azeri válogatott piaci értéke 10 millió euró.

Az 54 millió eurós magyar érték ráadásul az utóbbi hónapokban ugrott meg, miután lipcsei csapattársa, Gulácsi Péter biztatására csatlakozott a 15 milliót érő Willi Orban is a gárdához, aki elvileg a német válogatottat is választhatta volna.

Összehasonlításképp: Gareth Bale-t 90 millió euróra tartják, Ivan Rakiticet 70-re, Milan Skriniart 50-re. Márpedig az egyéni és a csapatérték beszédesebb adat a világranglista-helyezésnél – ott Magyarország az 51., miközben Horvátország a 4., Wales a 19., Szlovákia a 27., Azerbajdzsán pedig a 107. helyet foglalja el.

A felsorolt adatok nem túl rózsásak, a szurkolók kincstári optimizmusa mégis kitart. Jó darabig biztosan nem vonul fel újra 30 ezer magyar sehol sem külföldön, vagyis a 2016-os franciaországi Eb marseille-i emlékképei megismételhetetlenek maradnak, ettől függetlenül sokan azóta is útra kelnek a válogatott miatt. Egy-egy idegenbeli találkozón rendszerint az adott stadion befogadóképességének arányában a belépőjegyek 5-10 százalékát kapja meg a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). Így az ellenfél kilététől és a desztináció megközelíthetőségétől függően legalább három-négyszáz szimpatizáns Európa bármely pontjára elkíséri a nemzeti csapatot, ez a szám olykor az ezret, ezerötszázat is elérheti. Sőt, jelen esetben Pozsonyba vagy Zágrábba akár négy-ötezren is kiutaznának, ennyien azonban biztosan nem juthatnak jegyhez. A szlovákok az utóbbi időben egyébként nem is a fővárosban, hanem Nagyszombaton fogadták ellenfeleiket, a Spartak Trnava 19,5 ezer férőhelyes stadionjában, tavasszal azonban elvi akadálya már nem lesz, hogy beköltözzenek az új, 22,5 ezres nemzeti arénába, a pozsonyi Téglamezőn (Tehelné Pole). Az építkezés 72 millió euróba, azaz mintegy 23 milliárd forintba került, és a kivitelezés során bőven volt fennakadás.

A szurkolók legalább 70-80 százaléka ma már egyénileg szervezi meg az utazását: az internetes foglalások egyszerűsödésével sokat veszítettek a vonzerejükből az utazási irodás csomagajánlatok.

A válogatott idegenbeli mérkőzésére épített futballtúrát általában 60-80 ezer forintból ugyanúgy ki lehet hozni, mint 150-200 ezerből. Általában két véglet jellemzi az utazási szokásokat: az egyik csoport arra törekszik, hogy a lehető legkevesebből megússza a kirándulást, a másik pedig megadja a módját, repülővel közlekedik, szállodában lakik, tovább a helyszínen marad, városnézéssel, kiegészítő programokkal esetleg hosszú hétvégévé nyújtja az utat.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

sorsolás Foci sportturizmus eb
Kapcsolódó cikkek