Sportgazdaság

Rengeteget markolnak fel az elitbe tartozó leggazdagabb futballklubok

Az egyesületek bruttó hatmilliárd eurós bevételre tettek szert játékoseladásokból. Vészjósló, hogy a bérek nagyobb ütemben nőttek, mint a bevételek.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) adatai szerint a kontinens 30 leggazdagabb klubjának annyi bevétele volt 2018-ban, mint további 682 együttesnek összesen.

Az UEFA csütörtökön közzétett beszámolójában kiemelte: a kontinens 55 élvonalbeli bajnokságában szereplő 712 klub rekordot jelentő 21 milliárd eurós bevételt ért el, ami

20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Aleksander Ceferin UEFA-elnök rámutatott arra, hogy miközben a pénzügyi fair play-előírásoknak köszönhetően az egyesületek pénzügyi helyzete jelentősen javult, az aránytalanságok veszélyt jelentenek az európai klubfutball stabilitására és sikerességére.

Fotó: AFP

A növekedés nagyobb részét, mintegy 75 százalékot az öt topliga (angol, francia, német, olasz, spanyol) generálta, míg annak több mint a fele a leggazdagabb 30 klubhoz köthető.

A kimutatás kapcsán az UEFA figyelmeztetett arra, hogy a bérek nagyobb ütemben nőttek, mint a bevételek.

A spanyol La Ligában a fizetések a klubok bevételének 64 százalékát teszik ki – ami több, mint bármely más iparágban -, és

a bérköltségek 35 európai klubnál érik el a 100 millió eurós határt.

Az egyesületek bruttó hatmilliárd eurós bevételre tettek szert játékoseladásokból, ami 25 százalékos növekedés.

Belgiumban, Franciaországban és Portugáliában a klubok bevételének legalább 50 százalékát továbbra is a játékoseladás jelenti.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek