Sportgazdaság

Mourinho a transzferpiac csúcsragadozója

Huszadik születésnapja alkalmából a Transfermarkt összeállítást közölt az elmúlt két évtized legtöbbet költő klubjairól és menedzsereiről. Roman Abramovics feltűnésekor kezdtek elszabadulni az árak az európai topfutballban, nem véletlen, hogy a Chelsea és José Mourinho szórta leginkább a pénzt.

A Transfermarkt húsz évvel ezelőtti alapítása óta 15 olyan klubot regisztrálnak, amely több mint egymilliárd eurót költött igazolásokra, sőt a Chelsea, a Real Madrid, a Barcelona és a Manchester City még a kétmilliárd eurós határt is átlépte. Az évforduló alkalmából a Transfermarkt összeállítást készített az elmúlt húsz évben legtöbbet költő klubokról.

Az első helyen a Chelsea található, a londoni klub 471 transzfert hajtott végre 2,16 milliárd euró értékben.

Ez semmiképpen nem meglepő, hiszen a futballpiac árainak elszabadulása egyértelműen akkor kezdődött, amikor Roman Abramovics 2003-ban a Chelsea tulajdonosává vált. Már az első tetteiből sok mindent le lehetett szűrni: első lépésben 60 millió fontot adott a klubért, majd 80 millió fontot tett az asztalra, hogy kifizesse az egyesület adósságait. A nagy igazolásokkal sem várt sokáig, regnálása első transzferidőszakában 150 milliót költött, és olyan sztárokat vett, mint Claude Makelele, Hernan Crespo, Juan Sebastián Verón és Damien Duff. Majd miután megszerezte a kispadra José Mourinhót, 140 millió fontért tovább erősített, érkezett például Petr Cech és Didier Drogba.

A második helyen a Real Madrid áll, a királyi gárda ugyanis 2,14 milliárd eurót fizetett 201 játékosért.

A Real legdrágább igazolása Gareth Bale volt, 101 millió eurót sem sajnáltak érte. Eden Hazardért kerek 100 milliót utaltak át, míg Cristiano Ronaldo még mindig a „blancok” történetének harmadik legdrágább játékosa 94 millió euróval.

José Mourinho két kézzel szórta a pénzt
Fotó: AFP

A legtöbbet költő klubok versenyében

a Barcelona a bronzérmes, amely 2,06 milliárd euróért vett 195 labdarúgót.

A katalánok valaha volt legdrágább szerzeménye Philippe Coutinho 145 millió euróval, ám vele alaposan befürödtek. Ousmane Dembélé a második, aki 125 millióba került, a harmadik pedig Antoine Griezmann, akinek 120 millió euró állt az árcéduláján.

Épp hogy lecsúszott a dobogóról a Manchester City, amely – leginkább Pep Guardiola érkezése óta költött rengeteget – húsz év alatt összesen 2,05 milliárdot fektetett játékosokba. S bár Guardiola sosem volt fukar, mégsem az ő nevéhez fűződik a legdrágább transzfer, Kevin De Bruyne-t ugyanis még Manuel Pellegrini igazolta le 76 millió­ért. A 70 milliós Rodrit és a 68 milliós Riyad Mahrezt viszont már Guardiola vitte a Manchesterbe.

A Juventus a 2 milliárdos határ alatt maradt, pedig 761 játékost igazolt le, de „csak” 1,9 milliárd euróért. A legborsosabb árat természetesen Cristiano Ronaldóért fizették a torinóiak – 117 millió eurót –, de

a képzeletbeli dobogón helyet követelt magának Gonzalo Higuaín és Matthijs de Ligt is 90, illetve 85,5 millió euróval. A listából kiderül, hogy a legnagyobb pénzmozgás összességében a Premier League-ben van, tekintve, hogy a tíz legtöbbet költő klub közül négy angol.

Ami az edzőket illeti, az elmúlt húsz évben José Mourinho szórta leginkább aktuális klubjainak pénzét.

A portugál menedzser 99 játékost igazolt 1,63 milliárd euróért.

A legdrágább játékosa a Torinóból a Manchester vörös felébe költöző Paul Pogba volt, akiért 105 millió eurót fizettek.

A második helyen Pep Guardiola áll, aki 1,33 milliárd eurót költött 61 játékosra. A spanyol tréner leginkább a Manchester Citynél nyitotta meg a pénzcsapot. Carlo Ancelotti 81 igazolása 1,29 milliárdba került, Manuel Pellegrini pedig 1,13 milliárdot fordított 86 kiszemelt játékosának megszerzésére. Massimiliano Allegri főként a Juventusnál költött sokat, a húsz év alatt összesen 95 futballistát igazolt 1,06 milliárdért.

Keresztbe tehet az Adidas a Unitednek

Aggasztó híreket kapott a Manchester United. Az Adidas bejelentette, hogy ha a klubnak tavaly után az idén sem sikerül a Bajnokok Ligája-szereplésre feljogosító helyezést kiharcolnia, pénzmegvonással bünteti a klubot. A sportszergyártó közölte, hogy

ha nem jól sikerül a bajnoki hajrá, az évi 75 millió fontos támogatásból 25 milliót visszatart.

A vörös ördögök eddig a Premier League elitjében voltak a mezszponzori szerződések tekintetében, 75 millió fontos kontraktusukkal ugyanis a második helyen állnak. Az első a Liverpool, a klubnak a következő idénytől lép életbe a 80 milliós szerződése a Nike-val, addig a New Balance mezét viselik. Ha a United tényleg elbukja a BL-szereplést, 50 millió fontra csökken az Adidastól kapott apanázs, ez pedig kevesebb, mint a Chelsea, a Manchester City vagy az Arsenal mezszponzori pénze.

Európában egyébként a Real Madrid jut a legtöbb forráshoz a mezszponzora révén, az Adidas évente 110 millió fontot fizet, így a 12 évre szóló megállapodás értelmében összesen 1,32 milliárd fontot utal Madridba.

Kicsivel marad csak le a Barcelona, amely tíz esztendőre szerződött a Nike-val, így összesen egymilliárd font landol a számláján. A tavalyi BL-győztes Liverpool kapja a harmadik legtöbb pénzt – évi 80 millió fontot – a Nike-tól, a szerződés időtartama egyelőre nem publikus.

José Mourinho Chelsea transzferek
Kapcsolódó cikkek