Sportgazdaság

Az online fogadást erősítette a járvány

Megújul a Szerencsejáték Zrt. több mint 250 milliárd forintos éves forgalmú üzletága. Horváth Zoltán sportfogadási vezető szerint a folyamat fontos állomása a nyeremény-visszafizetési arány növelése és a fogadási kínálat bővítése is.

A koronavírus-járvány előtt a sportfogadási árbevétel 70 százalékát a hagyományos értékesítési hálózat adta, a fennmaradó 30 százalékot pedig az online csatorna, a pandémia idején azonban 50-50 százalékra módosult ez az arány – mondta a Világgazdaságnak Horváth Zoltán, a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási vezetője. Kifejtette, hogy a sportvilág újraindulásával a kétharmad-egyharmados megoszlás a jellemző a hagyományos Tippmix javára, de

az online TippmixPróban rejlő növekedési potenciál változatlanul megvan.

Tavaly a társaság 542 milliárd forintos nettó árbevételének a 47 százalékát, több mint 250 milliárd forintot hozott a sportfogadás, és Horváth Zoltán szerint ez a mutató 1-2 százalékponttal akár az idén is feljebb kúszhat. Sok múlik azonban a számsorsjátékok és a sorsjegyek értékesítésén, hiszen például az ötös lottó főnyereményének halmozódása a többi üzletág súlyát is befolyásolhatja.

Fotó: Shutterstock

A Szerencsejáték Zrt. átlagosan 5 százalékponttal emelte meg az idén a TippmixPrón elérhető oddsokat, ezáltal az egy mérkőzésre beérkező százegységnyi tétre eső nyeremény-visszafizetési arány 90-ről 95-re nőtt. Horváth Zoltán hangsúlyozta, hogy az eddiginél magasabb, számos esetben piacvezető nyereményszorzókkal egyrészt a negatív járványhatások dacára elérnék a tavalyi bázisidőszak magas értékesítési adatait, másrészt

azokat a játékosokat is megnyernék maguknak, akik eddig a hazai engedéllyel nem rendelkező, külföldi tulajdonú fogadási portálokat részesítették előnyben.

Felidézte, hogy amikor a pandémia hatására leállt a sportipar, alig két hét alatt felocsúdtak, és máris olyan új piacokat találtak, mint a fehérorosz bajnokság vagy az asztalitenisz. Normál esetben legalább 140-150 ezer fogadási lehetőséget kínáltak hetente, ami mögött akár több ezer mérkőzés is volt, a járvány miatt azonban volt olyan hét, amikor ezer esemény adott 30-35 ezer fogadási alkalmat.

Egy sokak által várt, kiemelt sporteseményre 700-800 ezer fogadás is befuthat, de ez a szám a magyar labdarúgó-válogatott 2016-os Európa-bajnoki menetelése során az egymilliót, egy Bajnokok Ligája-döntő esetében pedig az 1,2 milliót is elérte. A következő hónapokban elsősorban a Ferencváros BL-főtáblás részvételétől, valamint a magyar válogatott Eb-pótselejtezős, illetve Nemzetek Ligája-szereplésétől lehet kiugró részeredményeket várni. Horváth Zoltán szerint a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságtól és kisebb mértékben

a tokiói olimpiától idén összességében akár 10 százalék feletti árbevételtöbbletet is lehetett volna várni, a csúcseseményeket azonban 2021-re halasztották.

Az Eb esetében az első szakasz, a csoportkör generálta meccsdömping az igazán kiemelkedő, az olimpia pedig főként a sportfogadás népszerűsítése miatt fontos. Az ötkarikás játékokon annyi esemény zajlik párhuzamosan, hogy nehéz tömegeket megmozgató fogadási ajánlatokkal szolgálni. A birkózás vagy a cselgáncs esetében például fél nap alatt lemegy akár három-négy meccs, és eldől az érmek sorsa, vívásban, kajak-kenuban vagy sportlövészetben pedig sokan a magyar érdekeltségen túl eleve nehezen mérik fel az erőviszonyokat.

A járvány legnagyobb kára sportfogadási szempontból, hogy a március és május közti szakaszra esett volna az európai topligák, illetve a nemzetközi kupák hajrája, cserébe viszont a szokásosnál erősebb volt a július–augusztusi kínálat az öt nagy bajnokság, a BL, továbbá az amerikai major ligák közül az NBA és az NHL folytatásával. Az őszi hónapokban azonban további bizonytalanságot okoz, hogy a vírusfertőzés miatt egyre több csapat kerül karanténba, sorra maradnak el a kézi- és kosárlabdameccsek. Érdekesség, hogy a teremsportokkal ellentétben a szabadtéren játszott

futballban egyelőre ez a probléma kezelhetőnek látszik.

Emellett a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási üzletágának egyre meghatározóbb lába az e-sport, amelytől középtávon azt várják, hogy a szegmens forgalmának akár a 10 százalékát, azaz éves szinten mintegy 25 milliárd forintot hozzon. Horváth Zoltán elmondta: két hónappal a bevezetés után már 6-7 százalékon áll az e-sport, és volt olyan hét, amikor a harmadik helyet kaparintotta meg sportági bontásban, a jégkorongot és a teniszt is megelőzve. A meglévő játékosok közül sokan kiegészítő termékként tekintenek az e-sportra, amely a fogadók körének bővítésére is alkalmas, elvégre az eNET kutatásai szerint

3,6 millióan követik nyomon, a játékosbázis pedig 540 ezer főre tehető.

A közeljövő fejlesztéseinek eredményeként rövidesen új funkciók­kal, a fogadás folyamatát egyszerűsítve és gyorsítva jön az új TippmixPro-oldal. Eközben az elérhető sportágak és bajnokságok köre is tovább bővül, ilyen például az élő fogadás közelgő indítása a Forma–1-ben. A korai kifizetés lehetőségével is belátható időn belül szélesedhet a kínálat, ebben az esetben még azelőtt kiszállhat a fogadó a megajánlott nyereményszorzó mellett, hogy véget ér az esemény.

A sportfogadási piac őszi slágere a Ferencváros BL-csoportkörös szereplése sztárcsapatok ellen

Fotó: MTI/EPA/EFE/Alberto Estevez

A BL-döntőt is felülmúlta a Barcelona–FTC

Több mint egymillió fogadás érkezett a Tippmixen és a TippmixPrón a Barcelona–Ferencváros 5-1 (2-0) Bajnokok Ligája-csoportkörös találkozóra, ezzel a párosítás az augusztusi Bayern München–PSG BL-döntőt, illetve a szeptemberi Bayern–Sevilla európai Szuperkupa-találkozót is felülmúlta – közölte a Világgazdasággal a Szerencsejáték Zrt. Csaknem kétezer tipp érkezett be a „Lionel Messi szerez gólt?” fogadási lehetőségre 98 százalékos találati arány mellett, míg Ansu Fati esetében ez az opció több mint 2400 helyes tippet jelentett kétszeres nyereményszorzó mellett. Az „1. félidő – hendikep 0-1” fogadási lehetőség helyes kimenetelére – ebben az esetben a „Barcelona” opcióra – több mint 15 ezer helyes tipp érkezett, 2,65-os oddsszal, míg az „1. félidő – 1X2” soron bő 18 ezer pontos tipp volt, 1,47-os nyereményszorzó ellenében. A második félidőben Ihor Haratin tizenegyesgólja (3-1) sok fogadónak szerzett örömöt, hiszen a „mindkét csapat szerez gólt” fogadási lehetőségre tett tippek 75 százaléka, majdnem 24 ezer tipp vált így nyertessé. Sokan bíztak abban, hogy az FTC meg tudja lepni Messiéket, hiszen az „1X2” fogadási lehetőségre érkezett tippek alig több mint 40 százaléka szólt a katalán sztárcsapat győzelméről. A Barcelona 5-1-es sikere azt is jelentette, hogy a „hendikep 0-2” fogadási sorra beérkezett tippek 57 százaléka párosult 1,94-os nyereménnyel, azt pedig csaknem tízezren érezték meg, hogy több mint 5,5 gól születik, ez a találat 4,55-szoros pénzt fizetett.

 

online fogadás Szerencsejáték Zrt. tippmix Tippmixpro
Kapcsolódó cikkek