Sportgazdaság

Bankjegyre kerülhet Maradona leghírhedtebb gólja

Egy argentin szenátor javaslata alapján bankjegyre kerülhet az országban a legendás futballista Diego Maradona.

Egy argentin szenátor javaslata alapján bankjegyre kerülhet az országban a legendás futballista, Diego Maradona, aki november 25-én, 60 éves korában hunyt el.

A tervezet már a parlament előtt van, az egyik ötlet szerint akár az „Isten keze”-gólt ábrázoló lenyomat is rákerülhet az ezer pesósra, bár ezt sokan ellenzik, mondván egy csalást örökítenének meg.

A bankjegy – amely körülbelül 3700 forintot ér – egyik oldalán a futballista arcképe lenne látható, a másikon pedig egyik leghíresebb találata.

Fotó: SVEN SIMON / PICTURE-ALLIANCE / DPA PICTURE-ALLIANCE /AFP

Maradona az 1986-os, argentin diadallal végződött mexikói világbajnokság negyeddöntőjében, az angolok ellen szerezte két leghíresebb gólját: előbb kézzel juttatta a hálóba a labdát, majd szinte az egész védelmet megbolondítva, egy cselsorozat végén talált be, utóbbi találatot azóta is minden idők egyik legszebb góljaként tartják nyilván.

Végső döntés a jövő év elején születhet a bankjegyről. A szenátor, Norma Durango szerint nemcsak emléket állítanának legfontosabb bálványuknak, hanem gazdaságilag is jelentős hasznot érnének el, miután az országba látogató turisták bizonyára haza akarnák vinni magukkal Maradonát.

Diego Maradona gól Isten keze penz bankjegy
Kapcsolódó cikkek