Sportgazdaság

Több százmilliós bírság is befigyelhet a dopping-összeesküvőknek

Az amerikai események kapcsán megbukott dopping-összeesküvők akár egymillió dollár bírságot és 10 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Donald Trump amerikai elnök is aláírta a sportolókat védő doppingolás ellen született orosz tudósról elnevezett Rodcsenkov-törvényt – adta hírül az insidethegames.biz portál.

Az amerikai érintettségű események kapcsán megbukott dopping-összeesküvők akár egymillió dollár(közel 300 millió forint) bírságot és 10 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

A moszkvai doppinglabor korábbi vezetőjéről, az orosz állami doppingolást leleplező, majd az Egyesült Államokba menekült Grigorij Rodcsenkovról elnevezett törvény nem az illegális szereket és módszereket használó sportolókat bünteti, hanem a doppinggal kereskedőket, a doppingolás rendszerében részt vevő edzőket, vezetőket, kormányok vagy sportszervezetek tisztségviselőit, orvosokat, szakembereket.

Fotó: Shutterstock

A törvény már az előkészítés szakaszában heves vitát váltott ki és konfliktusos helyzetet teremtett az Egyesült Államok és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) között.

Washington többször is hangot adott elégedetlenségének, hatástalannak ítélte a WADA tevékenységét, a szervezet megreformálását szorgalmazta, idővel pedig kilátásba helyezte azt is, hogy megvonja támogatását az ügynökségtől, amelynek működési költségeit felerészben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), felerészben pedig a WADA-kódexet aláíró országok kormányai állják. Legnagyobb befizetőként az Egyesült Államok idén 2,7 millió dollárral járult hozzá a doppingellenes ügynökség költségvetéséhez.

Ezzel együtt is az ügynökség rendre ellenérzésének adott hangot az amerikai törvénytervezet miatt, szóvá téve, hogy megítélése szerint az Egyesült Államok területein kívüli joghatóságként akar fellépni a doppinggal szemben szerte a világban.

Donald Trump doppingellenes sport Rodcsenkov-törvény dopping törvény olimpia
Kapcsolódó cikkek