Sportgazdaság

A japánok ellenzik az olimpián való alkoholfogyasztást

Engedélyeznék a meghatározott időben történő alkoholfogyasztást az olimpiai helyszíneken, miután hétfőn jóváhagyták, hogy 10000 hazai néző élőben követhesse figyelemmel a játékokat. A döntés elégedetlenséget váltott ki az országban, mivel a főváros továbbra is fenntartja az éjszakai szórakozóegységekre vonatkozó szankciókat – írta a Reuters.

A szervezők még mindig nem döntöttek arról, hogy fogyaszthatnak-e majd a nézők alkoholt a helyszíneken

– nyilatkozta Seiko Hashimoto, az olimpiai játékok elnöke hétfőn.

Fotó: Shutterstock

A kormány múlt hét óta engedélyezi a kis csoportokban való alkoholos italok fogyasztását, ugyanakkor továbbra is fenntartja a szankciókat a zárt bárokra, éttermekre és éjszakai szórakozóegységekre vonatkozóan.

A legnagyobb probléma a nem egyenlő elbánásmód: a különböző események megengedettek, a mozik viszont nem nyithatnak ki. Az olimpia rendben van, élőzenés rendezvényt azonban nem lehet tartani.

– írta a művészmozikat támogató kampány, a @save-the-cinema a Twitteren.

Az olimpiai szponzorok leállították értékesítési terveiket a lakosság részéről érkező reakciók és a széleskörű tiltakozás miatt.

Az alkohol egy ideje közfelháborodás tárgya Japánban, mivel a hatóságok előrébb sorolják az olimpia megrendezését az lakosság életének normál kerékvágásba történő visszaállításához képest.

Alaposan meg kell fontolni, hogy érdemes- e betiltani az alkoholfogyasztást az olimpián

– mondta Toshihiro Nikai, a Liberális Demokrata Párt főtitkára.

A kormány ígéretet tett arra, hogy meg tudja rendezni az eseményt anélkül, hogy veszélybe sodorná az emberek egészségét.

A koronavírus negyedik hulláma május elején tetőzött Tokióban, amely a korlátozások enyhítését vonta maga után.

Miközben 31 nappal az olimpiai játékok kezdete előtt felgyorsult az oltási kampány, a népesség nagy része még mindig nem kapta meg az oltás első adagját, ugyanis japánok csupán 18 százaléka kapta meg a vakcina első dózisát.

Olimpiai Játékok alkohol Japán
Kapcsolódó cikkek