A Chelsea az angol labdarúgás meghatározó erejévé vált Roman Abramovics 2003-as színre lépése óta. Sőt, az elmúlt csaknem két évtizedben egyetlen klub sem nyert annyi jelentős trófeát a szigetországban, illetve Európában és a világban, mint a londoni kékek. Ebben az időszakban az angol bajnoki trófea és az FA-kupa ötször-ötször, a Bajnokok Ligája-serleg kétszer, az Európa-liga pedig egyszer került a Stamford Bridge-re. 

Fotó: Neil Hall

Egyetlen hét alatt azonban minden megváltozott, az orosz-ukrán háború közvetett hatásaként az orosz oligarchák megítélése egy csapásra megváltozott a nyugati világban. 

A brit kormány egyelőre nem szankcionálta Abramovicsot, az 55 éves üzletember a fegyveres konfliktus kitörésével összefüggésben mégis lépett. Múlt szombaton előbb átadta az egyesület irányítását a klub jótékonysági alapítványának, majd szerdán már azt közölte, hogy eladja a Chelsea-t.

Roman Abramovics egyúttal hangsúlyozta, a BL-győztes futballcsapat eladása nem gyorsított eljárásban történik majd, és nem kéri semmilyen általa nyújtott kölcsön visszafizetését.

Számomra ez soha nem az üzletről vagy a pénzről szólt, hanem a játék és a klub iránti szenvedélyről

 – írta az orosz tulajdonos, hozzátéve, hogy egy jótékonysági alapítványt is létrehoznak, amelynek teljes nettó bevételét az ukrajnai háború valamennyi áldozatának javára ajánlják fel. A VG azt is megírta: Abramovics döntéséről a csapat edzője, Thomas Tuchel sem tudott előzetesen semmit. 

Rögtön megindultak azonban a találgatások, hogy ki veszi át az irányítást, Hansjörg Wyss, a 86 éves svájci milliárdos pedig elsők között fedte fel az érdeklődését. Az orvostechnikai eszközöket gyártó Synthes Holding AG alapítója és elnöke Bernben született, de az Egyesült Államokban él, a Forbes becslése szerint 5,1 milliárd dollárra rúg a vagyona.

Fotó: Neil Hall

Nem egyedül van azonban a ringben Wyss, a The Guardiannek nyilatkozva Muhsin Bayrak török ​​milliárdos képviselője is elmondta, hogy ajánlatot tettek. A képviselő az AB Grup Holding elnökének nevében elmondta: „igen, határozottan megerősítjük. Az erre vonatkozó ajánlatunkat továbbítottuk nekik.”

A Chelsea megvásárlásának feltételeiről tárgyalunk Roman Abramovics ügyvédeivel. Az aláírásokról tárgyalunk. Hamarosan lobogtatjuk a török ​​zászlót Londonban

ezt pedig maga Muhsin Bayrak bocsátotta előre. A török milliárdos eddig kriptovalutákba, az energetikába, a turizmusba, illetve az építőiparba fektetett be, és a Chelsea-t teheti a legújabb projektjévé. Bayrak vagyonát pedig 11 milliárd dollárosra taksálják.  

A New York-i székhelyű Raine Group cég felügyeli a klub eladását, és március 15-re tűzte ki a határidőt. Bár Hansjörg Wyss továbbra is versenyben van, hangsúlyozta, hogy egyedül nem vágna bele. 

Az ESPN úgy tudja, hogy Wyss konzorcium létrehozásáról tárgyal a Los Angeles Dodgers résztulajdonosával, Todd Boehlyval. 

Az utóbbi személye már csak azért is érdekes lehet, mert Boehly már 2019-ben érdekelt volt abban, hogy átvegye Abramovicstól a Chelsea-t. Az ESPN azt állítja, hogy a páros készen áll arra, hogy hivatalos ajánlatot tegyen a klubért.