A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 12 millió dollár megfizetésére kötelezte a Magyar Teniszszövetséget (MTSZ) és a Nemzeti Sportügynökséget (NSÜ) a tavaly Budapesten elmaradt Billie Jean King-kupa-döntő miatt. Az MTSZ szerdai tájékoztatása szerint a CAS az ITF Licensing (ITFL) cég által kért

52 millió dollár helyett 12 millió (4,3 milliárd forint) megfizetésére kötelezte a két magyar szervezetet, 

figyelembe véve, hogy a magyar fél 2019-ben a rendezési szerződés alapján már 8 millió dollárt megfizetett. 

Timea Babos of Hungary reacts to a point against Simona Halep of Romania during their 2016 US Open women's singles match at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 3, 2016 in New York. (Photo by Don EMMERT / AFP)
Fotó: DON EMMERT / AFP

Az ITFL azt követően indított pert, hogy a 2020-as verseny két alkalommal történt közös halasztását követően a magyar fél a koronavírus-járvány gazdasági és egészségügyi hatásaira tekintettel a rendezési szerződés ellehetetlenülését állapította meg. A tavalyi fináléra végül Prágában került sor, Babos Tímeáék nélkül. Az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában az MTSZ egyértelmű sikerként értékelte a döntést, mert a rendezés összköltsége a kormány által erre a célra allokált 20,6 milliárd forintot (akkori árfolyamon 71-72 millió dollárt) jelentősen meghaladta volna.

Ekként a CAS döntésével a Lázár János vezette MTSZ és annak elnöksége több mint 20 milliárd forintot takarított meg a magyar adófizetőknek

– áll a közleményben.

 

Lázár János napokon belül benyújthatja lemondását

A Nemzeti Sport információi szerint Lázár János – noha nincs törvényi összeférhetetlenség – kormányzati feladatai miatt elképzelhető, hogy leköszön a Magyar Teniszszövetségben betöltött elnöki tisztségéről. Az új építési és beruházási miniszter 2020-ban négy évre szóló felhatalmazást kapott a morális és anyagi csődbe jutott szövetség irányítására, konszolidációjára, amit nagyrészt teljesített is.