Drámai mérkőzésen, 3–3-mal véget ért hosszabbítás után, tizenegyesekkel nyerte az amerikai profi labdarúgóliga, az MLS döntőjét a Los Angeles FC. A mérkőzés hőse a magyar válogatott játékosa, Gazdag Dániel lehetett volna, de a pályája levezető szakaszában lévő walesi válogatott, Gareth Bale lett az.

Chelsea FC v Real Madrid Quarter Final Leg One - UEFA Champions League
Fotó: Catherine Ivill / Getty Images

A mérkőzést a Banc of California stadionban, Los Angelesben játszották, és a hazaiak kezdték jobban. A 28. percben Kellyn Acosta révén vezetéshez jutottak. Az 59. percben aztán jött Gazdag Dániel: egy félrement távoli lövést – vagy nagyon erős átadást – kapcsolt le elképesztő reflexszel, és a védőket megelőzve a hálóba továbbította.

Ezzel a 26 esztendős magyar válogatott csatár életben tartotta a Philadelphia reményeit, amelyek szétfoszlani látszottak a 83. percben Jesús Murillo találatával, csakhogy a Philadelphiát már nem lehetett megállítani, és Jack Elliot villámgyorsan egyenlített, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás 30 perce nem hozott újabb találatot, 

de a csapatok nem akartak tizenegyeseket,

 és a hosszabbítás hosszabbítása rendkívüli izgalmakat hozott. Amikor a 120 percnyi rendes játékidő letelte után négy perccel Elliot duplázott, és fordított a Philadelphia, úgy tűnt, eldőlt a bajnoki cím sorsa. Ráadásul a 116. percben az LAFC kapusát, Maxime Crepeau-t ki is állították.

Ekkor jött a Gareth Bale-csoda. A rendkívül hosszúra nyúlt mérkőzésen négy perccel később a walesi támadó a nézőtéren eksztázist kirobbantva a kapuba fejelt, és tizenegyespárbajra mentette a meccset.

Ebben a Philadelphia játékosai, köztük Gazdag Dániel, egyszer sem találtak be – Bale mellett hőssé téve a cserekapust, John McCarthyt is –, és amikor az LAFC három gólig jutott, eldőlt, hogy otthon tartják az MLS bajnoki címét.

A mérkőzést eldöntő sztár, Gareth Bale játékosértéke a Transfermarkt adatai szerint a 2018-as 90 millió euróról 3 millióra csökkent, miközben az emelkedő csillag Gazdagé hétszeresére, 3,5 millió euróra nőtt.

Az LAFC a trófea elnyeréséért 300 ezer dollár körüli összeget kasszírozhat a becslések szerint. Ez meglepően szerénynek tűnhet, és a viszonylag alacsony amerikai játékosértékek mellett jelzi, hogy az anyagiak terén gyors fejlődésen keresztülment amerikai labdarúgásnak még van mit behoznia a gazdag európai bajnokságokhoz képest. Összehasonlításképp: az előző szezonbeli Bajnokok Ligája-szereplésével a Ferencváros ennél többet keresett.