A legutóbb vb-ezüstérmes horvát válogatott 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-1-re kerekedett a japán csapat fölé a katari labdarúgó-világbajnokság első, hétfői nyolcaddöntőjében.

Katari vb, Japán-Horvátország
Katari vb: drámai tizenegyespárbajban vérzett el a meglepetéscsapat.
Fotó: AFP

Az első félidő jelentős részében a horvátok akarata érvényesült, a szünet előtt egy begyakorolt szögletvariációt követően mégis Maeda Dajzen szerzett vezetést az ázsiai együttesnek. A szünet után a horvátok Ivan Perisic fejesével egyenlítettek, így hosszabbításra mentették a találkozót. Mivel a kétszer 15 perces ráadásban nem született újabb gól, így Katarban először a büntetőrúgások döntöttek a továbbjutó csapat sorsáról.

Az idegek harcában az európai együttes bizonyult jobbnak, története során harmadszor vette sikerrel a nyolcaddöntőt, amely a csoportkörben Németországot és Spanyolországot is legyőző Japánnak negyedszer jelentette a végállomást.

A horvátok Brazíliával vagy Dél-Koreával játszanak pénteken.
Fotó: AFP

A pénteki negyeddöntőben Horvátországra minden bizonnyal nehéz ellenfél vár, a hétfő játéknap másik meccsén ugyanis Brazília Dél-Koreával csap össze, és annak a találkozónak a győztese játszhat délnyugati szomszédunkkal.

Katari vb: másfél hete még sztárok voltak, most közellenségek

A német sajtó nem fogta vissza magát a labdarúgó-válogatottjuk világbajnoki búcsúját követően. Az ötödik legértékesebb játékoskerettel rendelkező Németország elsősorban azzal foglalkozott, milyen politikai üzenetet közvetítsen a világ felé, ahelyett hogy hírnevéhez, tudásához mérten játszott volna.