Sportgazdaság

Lettország is az olimpia bojkottálásával fenyeget

A NOB megbocsátana az orosz és fehérorosz sportolóknak. Ebben az esetben a lettek csatlakoznának az ukrán bojkotthoz.

Ukrajna mellett Lettország is bojkottálhatja a párizsi olimpiát, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az ukrajnai háború ellenére engedi versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat.

Athens,,Greece,-,March,19,,2020:,Olympic,Flame,Handover,Ceremony
olimpia, bojkott, lett, orosz, ukrán
Lettország is a 2024-es párizsi olimpia bojkottálásával fenyeget.
Fotó: Shutterstock

A Lett Olimpiai Bizottság szerdai közleményében kijelentette, hogy a jelenleg is zajló háború miatt elfogadhatatlan a két ország versenyzőinek részvétele a jövő évi ötkarikás játékokon. A szervezet szerint ez a lépés normalizálná a háborús bűnöket és a brutális erőszakot, ezért nem szeretnék, ha a lett sportolóknak ilyen körülmények között kellene versenyezniük.

Ezt követően Jelina Szvitolina ukrán teniszező is követelte az orosz és fehérorosz csapat kitiltását a 2024-es játékokról.

Egységesnek kell maradnunk az ellenük bevezetett szankciók tekintetében, hogy következménye legyen a kormányaik szörnyű cselekedeteinek

– írta Twitter-bejegyzésében a világranglistán 2017-ben harmadik helyezett játékos.

Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó – akinek bátyja, Vitalij Kijev polgármestere – hétfőn lebombázott házak mellől üzent Thomas Bach NOB-elnöknek, amelyben szintén az oroszok és fehéroroszok visszaengedése ellen tiltakozik. A videóüzenetben azt is elmondta, hogy szerinte

az oroszok a civilek ellen elkövetett bűncselekmények olimpiai bajnokai,

ezért semmilyen körülmények között sem szabadna engedni, hogy visszatérjenek a sporteseményekre.

Korábban Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is bojkottal fenyegette a NOB-ot, amely ennek ellenére múlt héten javaslatot tett Oroszország és Fehéroroszország sportolóinak visszaintegrálására. A NOB azonban azt is kiemelte, kizárólag a sportági szövetségek engedélyével, a doppingellenes szabályok betartása mellett, semleges színekben versenyezhetnének a két ország azon sportolói, akik nem támogatják nyíltan az ukrajnai háborút.

Zelenszkij új frontot nyitott, saját korrupt embereinek üzent hadat

Több politikusnál és üzletembernél tartottak házkutatást, leváltják az adóhivatali vezetőket is.

 

Lettország Ukrajna Oroszország Párizs 2024
Kapcsolódó cikkek