Marseille-ből kezdi meg franciaországi útját a 2024-es párizsi olimpia lángja. Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke természetes és nyilvánvaló döntésnek nevezte a sportot szenvedélyesen szerető, szívélyes, közkedvelt és multikulturális déli nagyváros kiválasztását, utalva arra, hogy a települést görög hajósok alapították az időszámítás előtt 600 körül.

Athens,,Greece,-,Oct,31,2017:,The,Olympic,Flame,Was,Handed
Athens, Greece - Oct 31,2017: The Olympic flame was handed to organizers of the Pyeongchang (South Korean) Winter Olympics Feb. 9-25, 2018. the ceremony was held in Panathenaic Kallimarmaro Stadium
Fotó: Ververidis Vasilis

A játékok idején Marseille mellett zajlanak a vitorlásversenyek, és az ottani Vélodrome lesz tíz női, illetve férfi labdarúgó-mérkőzés helyszíne.

A láng franciaországi körbevitele – a görögországi meggyújtása és az ottani útja után – 2024 tavaszán kezdődik. A pontos és teljes útvonalat az idén május végén jelentik be.

Keresik a magyar olimpikonok formaruha-beszállítóját

Nyílt felhívásban keresi a 2024-es párizsi olimpia megnyitóünnepségére utazó 400 tagú magyar csapat formaruhájának beszállítóját a Magyar Olimpiai Bizottság. A rövid határidővel megjelent kiírás szerint fontos, hogy a ruha nagy távolságból, a tévéközvetítésen keresztül is ízléses, jól látható legyen, és az is, hogy a magyar kultúra üzenetét hordozza.

A fáklya egy háromárbócos vitorlás, a Bélem fedélzetén érkezik Görögországból, és miután lehorgonyzott, kezdetét veszi egy nagy buli.

Gyakran azt mondják, a sportban az eredményességhez jó rajt kell, ezért fontos, hogy ez az ünnepség szép és közkedvelt legyen

– tette hozzá Estanguet.

A jövő évi párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik, majd augusztus 28-tól szeptember 8-ig tart a paralimpia.

A 2024-es játékokat már most botrányok övezik, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt tervezi, hogy nem zárja ki az orosz és fehérorosz sportolókat a versenyekről, feltéve, hogy független színekben állnak rajthoz. Ukrajna kijelentette, hogy bojkottálja az eseményt, ha beengedik az oroszokat. Kijevet követte Lengyelország és a balti államok is, akik mind bojkottal fenyegetnek, ha a NOB nem változtat a hozzáállásán. A bizottság elnöke kijelentette, hogy az olimpia a sportolók versenyzéséről szól, nem pedig a nemzetek harcáról. Thomas Bach közölte, hogy elítélik a sportolók származási alapú diszkriminációját. Hozzátette, hogy a háború kitörésekor az orosz atléták különböző eltiltásai a sportolók biztonságát szolgálták.