„Nem szeretek és nem is szoktam a meccsek után beszélni, inkább még a kezdés előtt, vagy a szünetben próbálom megtalálni a legjobb megoldást” – válaszolta újságírói kérdésre az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban, a Premier League-ben szereplő Leeds United ideiglenesen kinevezett spanyol menedzsere, Javi García, hozzátéve, általában alszik egyet a történtekre, és többnyire a találkozók másnapján veszi elő a játékosait. Az észak-angliai csapat rendesen belefutott a késbe az elmúlt két fordulóban, miután hétfő este a Liverpooltól 6-1-re, azt megelőzően a Crystal Palace-tól pedig 5-1-re kapott ki, és így nem tudott távolabb kerülni a kiesőzónától: jelenleg a 16., csupán két pontra van a kiesést jelentő 18. helytől. 

FBL-ENG-PR-LEEDS-LIVERPOOL
Liverpool's Egyptian striker Mohamed Salah (R) shoots to score their second goal during the English Premier League football match between Leeds United and Liverpool at Elland Road in Leeds, northern England on April 17, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
A Liverpool egyiptomi szélsője, Mohamed Szalah (pirosban) duplázni tudott a Leeds ellen.
Fotó: AFP

A leedsi szurkolók az újabb vereség után kérdőre akarták vonni kedvenceiket, ám sem ők, sem García mester nem ment ki hozzájuk a lefújást követően. A drukkerek így kénytelenek voltak a közösségi médiában kitölteni a dühüket. A szimpatizánsokat elsősorban az bántja, hogy az ellenfeleknek meg sem kell izzadni a gólért, hiszen a legutóbbi 13 lövésből 12 bement, és sokan úgy érzik, a labdarúgók a mostani kiírásban nem küzdenek eléggé szeretett klubjukért.  

Pedig az együttes francia kapusának, Illan Meslier-nek kifejezetten jó a nemzetközi megítélése, többek között a német Bayern München is kinézte magának. A mértékadó Transfermarkt szerint a 23 éves hálóőr piaci értéke 22 millió euró (8,17 milliárd forint) körül van. 

A Leeds 318 millió eurós (118,07 milliárd forint) játékoskereténél mindössze három olcsóbb állomány van a PL-ben: a Crystal Palacé (309,95 euró; 115,09 milliárd forint), a Fulhamé (253,5 millió euró; 94,13 milliárd forint), valamint a Bournemouthé (243,7 millió euró; 90,49 milliárd forint). Ami pedig a futballisták bérét illeti, az LUFC költi erre a legkevesebbet a ligában, 48,1 millió fontot (20,24 milliárd forint) idényenként. A gárdából a legmagasabb fizetéssel a spanyol támadó, a 31 éves Rodrigo rendelkezik, aki hetente 100 ezer (42,08 millió forint), évente pedig 5,2 millió fontot (2,19 milliárd forint) kap. 

A legutóbbi beszámolók alapján az egylet a 2022-es pénzügyi évet a kiemelkedően magas bevételei ellenére 37 millió fontos (15,6 milliárd forint) mínuszban zárta.

Javi García hétfőn azt mondta, még soha életében nem kapott 11 gólt két egymást követő összecsapáson, a legutóbbi eredmények ráadásul még őt is sokkolták:

Nem igazán tudom az okát, hogy mi történt velünk, teljesen szétestünk, ezt pedig nehéz elfogadni.

Leeds United's Colombian striker Luis Sinisterra (C) is helped after picking up an injury during the English Premier League football match between Leeds United and Liverpool at Elland Road in Leeds, northern England on April 17, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
FBL-ENG-PR-LEEDS-LIVERPOOL
Padlót fogott az elmúlt két fordulóban a Leeds United.
Fotó: AFP

A Leeds 2020 nyarán, 16 viszontagságos esztendő után jutott fel a legmagasabb angol ligába az argentin Marcelo Bielsa vezetésével. Az Őrült (El Loco) becenévre hallgató, tolmáccsal dolgozó 67 éves edző katonás fegyelmet tartott az edzőközpontban, miközben ő sokszor melegítőben lófrált a városban. A világszerte elismert szakember egyszer arra utasította a focistáit, hogy három órán keresztül szedjenek szemetet. Ezzel szerette volna megértetni velük a munka értékét. A szurkolók többször látták a helyi szupermarketekben és kávézókban, míg máskor helyi gyerekeknek vezényelt edzést. Bielsát 2022 márciusi kirúgásáig istenként tisztelték a drukkerek, miután megalkuvás nélküli, kamikazefutballt játszatott csapatával és soha nem állt be védekezni. Menesztése óta azonban mintha elveszítette volna indentitását az egyesület, amely kiesés esetén súlyos fonttízmilliókkal rövidítheti meg a klubkasszát. 

Egy biztos, Marcelo Bielsa nem fogta vissza magát az öltözőben, ellenben a nála 15 évvel fiatalabb Javi Garciával. 

Íme a lista: ők Európa legjobban kereső labdarúgói

Európában milliárdosok, itthon milliomosok lesznek a legjobb focisták.