Rég elmúltak azok az idők, amikor egy focicsapat alapozása a nyáron eresztett sörhasak ledolgozásáról szólt. Manapság a csapatok felkészülésére már tiptop állapotban érkeznek a klasszisok, ezért pedig hatalmas áldozatokat hoznak anyagilag és a családtól elvett idő tekintetében is. És ahogy lenni szokott, a kereslethez kínálat is társul, például luxuskategóriás edzőtábor Portugália elit üdülőövezetében.

Így fest a sportkomplexum a természetvédelmi övezetben.
Fotó: Quinta do Lago

Az egyik ilyen, világsztárokat vonzó világklasszis helyszín Dél-Portugáliában, Algarve tartományban található, azon belül is a Ria Formosa nemzeti parkban. 

A Quinta do Lago nevű komplexumban a viszonylag hagyományos nyaraláshoz szükséges létesítményeken túl 

van 18 lyukas golfpálya, és lehet kerékpározni, teniszezni, padelezni, úszni és a fedett edzőtermet használni is – na meg a labdarúgópályákat. 

A sportos területek külön egységben is működő egységként, „The Campus” néven futnak, és a legmagasabb színvonalú edzéslehetőséget kínálják a világ legjobbjainak – illetve igazából bárkinek, aki meg tudja fizetni, hiszen tartanak itt egyéni és kiscsoportos edzéseket, sőt, kölyökfocisulikat is, amiket olyanok vezetnek, mint például a nemrég visszavonult, egykoron az angol válogatottban szereplő Joe Cole és Joleon Lescott.

Miért a nevetgélés?

Ezek után már nem is annyira meglepő, hogy e hipermodern és csodás környezetbe rendszeresen járnak edzőtáborozni csapatok, az már inkább, hogy játékosok már egyénileg is bejelentkeznek, hogy csúcsformába hozzák magukat, mire a klubjaik közös felkészülése elkezdődik. 

Ez a lelkesedés olyan szokatlan helyzeteket eredményezett, hogy a mindennapokban a legnagyobb riválisnak számító egyesületek sztárjai edzettek együtt a legnagyobb békében – olykor kiakasztva a saját drukkereiket, akiknek valóságos szentségtörés, ha a hőseik az „ellenséggel” nevetgélnek.

A legtöbb sportoló szeret baráti légkörben készülni és tanulni egymástól

– közölte Christian Witkowski, a focistából lett edző. Hozzátette: neki magától értetődő, hogy eltérő klubokból érkező klasszisok együtt készülnek a nyáron, Amerikában ez bevett gyakorlat. 

Úgyhogy számára abszolút nem gond, hogy a felügyelete alatt a Quinta do Lago-sportklompexumában együtt gyakorolt a Manchester United portugál csapatkapitánya, Bruno Fernandes, az ő angol klubtársa, Marcus Rashford, illetve a West Hamből 105 millió fontért (47,1 milliárd forintért) az Arsenalba szerződő angol középpályás, Declan Rice, valamint az idén történelmi triplázást teljesítő Manchester City ugyancsak angol játékosa, Phil Foden. 

Ráadásul nemcsak a világ legjobb bajnokságának számító Premier League-ből jöttek ide tréningezni, többek között az idei Bajnokok Ligája-elődöntős olasz Milan portugál támadója, Rafael Leao is benézett a felsoroltakhoz.

Már a felkészülésre is fel kell készülni

Witkowski felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt években szinte mindenkinek lett erőnléti és/vagy személyi edzője, ők azzal emelnek a téten, hogy csupa labdás gyakorlatot végeztetnek, így mire az ügyfeleik visszatérnek a csapataikhoz, már nem kell finomhangolniuk sem, koncentrálhatnak a csapatszintű dolgokra, például a taktikára, megkönnyítve az ottani szakvezetőség feladatát.

Egyre többen vannak úgy vele, hogy ha a másik csinálja, én sem maradhatok ki belőle

– folytatta Witkowsi, megjegyezve, hogy egyre szűkül annak a területe, ahol versenyelőnyt lehet generálni. Már nem elég a kifogástalan fizikai állapot, szükséges a technikai és mentális felkészültség is, ráadásul már az edzőmérkőzések idejére, noha a hőskorban akkor dolgozták le a pluszkilókat.

A portugál Bruno Fernandes immár az angol Manchester United csapatkapitánya, a háttérben a 105 millió fontot érő Declan Rice.
Fotó: Icapturedaily / Ash Narod

Csakhogy manapság a nagy európai klubok busásan megtérülő tengerentúli túrákra indulnak nyáron, ezek alatt pedig nemcsak a hőségben végzett edzéseket, valamint mérkőzéseket, továbbá PR-eseményeket kell elviselnie a szervezetnek, hanem a hosszú repülőutakat és az időeltolódásokat is. 

Mindezeket pedig könnyebb átvészelni csúcsformában, és mivel a világ legjobbjai heti két-háromszázezer eurós-fontos fizetést kapnak, cserébe arra is hajlandók, hogy a családnak fenntartott szabadidejükből is áldozzanak az edzéseikre.

A nyaralásuk során is kihasítanak egy-másfél-két órát a napjukból, hogy velünk dolgozzanak, ezért is szeretnénk, hogy ne csak magas színvonalú, hanem élvezetes is legyen a munka

– tette hozzá egy másik Algarvéban dolgozó speciális tréner, Julerson Dias, aki egy másik kliensével még Argentínába is elutazott. Az angol Chelsea télen szerződtetett középpályása, a tavalyi világbajnokságon a legjobb fiatalnak választott Enzo Fernández ugyanis már szülőhazájában is edzeni akart, mielőtt visszatért Európába.

Középen a focistából lett edző, az amerikai Christian Witkowski, mellette a portugál Rafael Leao és az angol Declan Rice.
Fotó: Icapturedaily / Ash Narod

 

Mennyibe kerül mindez?

Quinta do Lagóban a legnagyobb tudású szakemberek mellett arra is figyelnek, hogy a világsztároknak a megszokottal egyező legyen a pálya és még az öltözőjük is. 

Készítettek például egy Desso Grassmaster hybrid fantázianevű felületet, amit a világ legnagyszerűbb stadionjaiban megtalálható természetes és műfűkeverék borít, 

továbbá az összes pályához és edzőteremhez készítettek saját öltözőt, méghozzá jeges vizes merülőmedencével, hogy a munka után azonnal megkezdődhessen a regeneráció.

A világsztár labdarúgókra nyilvánvalóan más tarifatáblázat tartozik, de a földi halandók a következő árakon juthatnak be az intézménybe:

  • Napi jegy: 49 euró (19 ezer forint)
  • 1 hetes bérlet: 99 euró (38 ezer forint)
  • 2 hetes bérlet: 154 euró (59 ezer forint)
  • 3 hetes bérlet: 199 euró (77 ezer forint) 
  • Havi bérlet: 250 euró (96 ezer forint)
  • Éves bérlet: 1950 euró (751 ezer forint)