A keménységéről és durva belépőiről is ismert Sergio Ramos tipikusan az a védő, akit mindenki imád, ha a csapatában játszik, de az ellenfél szurkolói utálják. A szenvedélyes hátvéd mindenképpen legendának számít, pozíciója ellenére a kilencedik helyen áll a mindenkori spanyol válogatott góllövőlistáján 23 találattal, és gyakorlatilag mindent megnyert a professzionális labdarúgásnak, amit egy játékos meg tud nyerni.

Presentation Sergio Ramos With New Sevilla FC PlayerSergio Ramos is presented as a new player of Sevilla FC at the Ramon Sanchez Pizjuan Stadium on September 6, 2023 in Seville, Spain. (Photo by Jose Luis Contreras/DAX Images/NurPhoto) (Photo by DAX Images / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Van, akinek a szív többet jelent, mint a pénz – pláne, ha amúgy is van.
Fotó: NurPhoto / AFP

Éppen ezért nem meglepő, hogy a Paris Saint-Germain 37 játékosa rengeteg ajánlatot kapott a világ minden tájáráról, többek között Szaúd-Arábiából, hogy náluk vezessen le. Ramos azonban visszatért szülővárosába, Sevillába. Érzelmes hazatérésén felvázolta motivációját:

Nem pénz vagy szerződés kérdése volt, hanem filozófia, mentalitás és érzés kérdése. A Sevillánál ezekről értékekről ugyanazt gondoljuk.

 

Annak fényében, hogy az elmúlt néhány hónapban oly sok magas rangú játékos költözött Szaúd-Arábiába, üdítő volt látni, hogy valaki megkerüli a gazdagságot, hogy visszatérjen abba a klubba, ahol minden elkezdődött – írja a The Guardian.

Mindig is az impulzusok és a szív mozgatott, nem a pénz

– mondta Ramos.

Ezért nem mentem Szaúd-Arábiába vagy az MLS-be. Most jött el a visszatérés ideje, mert egy kényes pillanatban segíthettem a klubnak. A gazdasági kérdés nem okozott gondot – öt másodperc alatt megoldottuk.

– tette hozzá a játékos.

Pénz, foci, Apple TV: Lionel Messi és az MLS új korszaka Amerikában

Lionel Messi nemcsak évi 50-60 millió dollárt keres az Inter Miami csapatában, de részesedést is kap a meccsközvetítési jogokból. Miképpen hat ez a szerződés az MLS-re, a sportra és persze az iPhone-eladásokra?

Ez is mutatja, hogy nem minden a pénz, hiszen a Real Madrid világklasszis hátvédének a török Galatasaray évi 11, míg a szaúd-arábiai al-Ittihad évi 20 milliós eurós fizetést ajánlott, és annak ellenére a spanyol együttest választotta, hogy az mindössze évi 1 millió eurót garantál neki.

A spanyol hátvéd nincs egyedül: az argentin válogatott Ángel Di María is a szaúdi bajnokság a csábítása ellenére döntött úgy, hogy visszatér első európai klubjához, a Benficához, ahol 2007-ben csatlakozott. A Benficával 2009–2010-ben nyerte meg a portugál bajnoki címet, ez az utolsó szezonja, mielőtt Európa négy legjobb klubjában játszott: a Real Madridban, a Manchester Unitedben, a Juventusban és a PSG-ben.

Benfica's Argentinian forward #11 Angel Di Maria celebrates after scoring his team's second goal during the Portuguese league football match between FC Vizela and SL Benfica at the FC Vizela stadium in Vizela on September 16, 2023. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Nem minden a pénz: sok milliárd forintról mondott le Di María is.
Fotó: AFP

Di María határozottan kitartott amellett, hogy nem a pénz lesz a fő motivációja. 

Sok hívást kaptam Szaúd-Arábiából, őrült számok hangzottak el, de a szívem választott, vissza akartam térni a Benficához.

– jelentette ki a 35 éves világbajnok játékos, akinek jól is megy régi-új klubjában: 6 meccsen 5 gól és 2 gólpassz a mérlege. Santi Cazorla, a Villarreal és az Arsenal korábbi kiváló középpályása is visszatért gyermekkori együtteséhez, a spanyol másodosztályban szereplő Real Oviedóhoz.

Real Oviedo presents Santi Cazorla as new playerepa10818026 Spanish midfielder Santi Cazorla delivers a speech during his presentation as a new player of Real Oviedo, in Oviedo, Spain, 24 August 2023.  EPA/Eloy Alonsoepa10818026 Spanish midfielder Santi Cazorla delivers a speech during his presentation as a new player of Real Oviedo, in Oviedo, Spain, 24 August 2023.  EPA/Eloy Alonso
Cazorla romantikus gesztust tett nevelőegyesülete felé.
Fotó: Eloy Alonso / MTI / EPA

A középpályás egyéves szerződést kötött nevelőklubjával és a spanyol másodosztályban engedélyezett legalacsonyabb fizetést kapja majd. Emellett a 38 éves játékos mezeladásaiból származó bevétel 10 százalékát a klub utánpótlásrendszerének fejlesztésére fordítja majd. Nem ez az első alkalom, hogy Cazorla anyagilag segíti a klubot: 2012-ben Juan Mata és Michu korábbi játékosaival együtt részvényeket vásárolt Oviedóban, hogy megakadályozza a csődöt. A klub azóta feljutott a másodosztályba, és Cazorla abban reménykedik, hogy segíthet nekik visszaszerezni élvonalbeli státuszukat.

Hatalmas fizetés, mérhetetlen luxus és előjogok: ezt kapja Neymar a szaúdiaktól

Neymar karrierje során már másodszor hoz paradigmaváltást a labdarúgás világába. 2017-ben egymaga sodorta inflációba az egész futballt, 2023-ban pedig végérvényesen szélesre tárta az ajtót Európa és Szaúd-Arábia között. Bár a 31 éves brazil párizsi karrierje nem sikerült olyan fényesre, mint azt sokan várták, még így is lett volna néhány éve, hogy bebizonyítsa, hogy valóban az a sztár, akinek már 17 évesen kikiáltották. Ennek ellenére Neymar úgy döntött, hogy a Saudi Pro League-be teszi át a székhelyét.