Neymar és a Paris Saint-Germain 2017-es átírta a labdarúgás addigi szabályait. A 222 millió eurós átigazolási díj gyakorlatilag az egész sportot elinflálta. A brazil sztár nagy reményekkel érkezett Párizsba, a puszta neve egyet jelentett a luxussal, illetve a PSG reményeivel, miszerint felülnek Európa trónjára. Végül a brazil nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és jelenléte inkább vált a Paris Saint-Germain groteszk fricskájává, mint egy új korszak nyitányává.

(FILES) Paris Saint-Germain's Neymar Jr waves to the crowd during a warm down following the friendly football match between France's Paris Saint-Germain and Saudi Arabia's Al-Nassr at Nagai Stadium in Osaka on July 25, 2023. Brazilian striker Neymar is "probably about to leave" Paris Saint-Germain (PSG), a source close to the negotiations told AFP on August 13, 2023, referring to an offer from Saudi Arabia. (Photo by PAUL MILLER / AFP)
Fotó: Paul Miller / AFP

Neymar távozása Szaúd-Arábiába úgy kellett a PSG-nek, mint egy falat kenyér. A csapatot 2017 óta üldözte a brazil gigantikus átigazolási díjának árnyéka az FFP szabályok miatt, így muszáj volt valahogy túladni rajta, csak, hogy Párizsban könnyítsenek a szabályozás jelentette terheken. A probléma ezzel csak az volt, hogy Neymar teljesítménye, átigazolási értéke és fizetése olyan helyzetet teremettek, amiben senki nem tartott igényt a brazilra – erről az Athletic írt.

Neymar 2017 óta felemás teljesítményt produkált Franciaországban. 

173 meccsen 118 gólt lőtt, illetve 77 gólpasszt adott, 

ami nem tragikus teljesítmény, de 222 millió euróért többet várt volna minden szurkoló. Emellett a sikerek is visszafogottak voltak. Hat év alatt öt bajnoki címet tudnak felmutatni a fővárosiak, emellett három Coupes de France és két Coupes de la Ligue kerülhetett még a vitrinbe. Ez megsüvegelendő teljesítmény, azonban annyi sztárral a keretben, mint ami a PSG-ben volt, mindenki elvárása legalább egy Bajnokok Ligája serleg lett volna. Neymar pályafutását Párizsban emellett a botrányai, kicsapongó életmódja és nehéz természete is beárnyékolta, ami viszont még ennél is fájóbb volt, az a sérülékenysége. 

A világ legdrágább futballistája hat éven keresztül mindössze két szezonban lépett 30-nál többször pályára, ami nem tűnik egy megtérülő befektetésnek.

Mennyit keres Neymar az Al Hilal csapatánál?

A brazil sztár hat év után, 31 évesen hagyja el Párizst és költözik át Szaúd-Arábiába. Az Al Hilal, ami Ázsia egyik legjobb csapata 80 millió fontért (nagyjából 90 millió euró) vásárolta meg Neymar játékjogát.

Neymar 2 éves szerződést írt alá az Al Hilal-lal, ahol évente 150 millió eurót tehet zsebre. 

Ez a PSG-s fizetésének hatszorosa – írta meg a Goal.com.

Fotó: AFP

Természetesen az még nem minden, hiszen a 2023-as szaúdi igazolások ismét csavartak egyet a labdarúgás eddig ismert szabályain. Ma már ugyanis egy sztárt nem elég csak fizetéssel csábítani, ennél már jóval többet kell az aktatáskákba tömni. 

Cristiano Ronaldohoz hasonlóan Neymar is kap egy magánrepülőgépet a csapattól, hogy ha kedve szottyan, akkor kellemetlenségektől mentesen utazhasson. Emellett természetesen egy luxus villa is dukál a sztárnak, saját személyzettel. Ez mind a fizetésén felül jár a brazilnak. A szaúdi csapat pedig nem bízza a véletlenre Neymar elhivatottságát a meccseken, hiszen az évi majdnem 58 milliárd forintos fizetés még nem jelenti azt, hogy a klasszis focizni is fog. Annak érdekében tehát, hogy Neymar ne csak a lábát lógassa a meccseken az Al Hilal minden győzelem után fizet neki 80 ezer eurót, valamint még 500 ezer eurót minden bejegyzésért a közösségi médiában, amivel Szaúd-Arábiát népszerűsíti.

Természetesen a brazilt különleges jogi státusz is megilleti Szaúd-Arábiában, hiszen Ranoldohoz hasonlóan Neymar is megkapta azt a kiváltságot, hogy együtt élhet az országban a barátnőjével, annak ellenére, hogy még nem házasok.

Aki kíváncsi Neymar szaúdi szereplésére, az ettől a szezontól a Spíler 1-en követheti a Saudi Pro League mérkőzéseit.