Máris dolgozik a pénzgyár, de most pörög fel igazán, avagy kezdődik a labdarúgó-Bajnokok Ligája csoportköre. Az angol Premier League-et nem számítva ez a legjövedelmezőbb sorozat a klubfociban, igaz ez még akkor is, ha az összdíjazás nem változott a legutóbbi szezon óta, hiszen a több mint 2 milliárd euróból (767 milliárd forintból) azért jut mindenkinek. 

A legutóbbi döntőt vívó olasz Inter és angol Manchester City ezúttal is messzire juthat.
Fotó: Marco Bertorello / AFP

Kivéve a magyar csapatokat, hiszen a Ferencváros az első adandó alkalommal kiesett a kvalifikációban a félamatőr, feröeri KÍ Klaksvík ellen, ami az akkori edző, az orosz Sztanyiszlav Csercseszov állásába került, de már az ő utódja, Máté Csaba sincs a helyén, mert a kispadra azóta leült a játékosként egyébként BL-győztes, szerb Dejan Sztankovics. Ám az első számú európai kupasorozatot a zöld-fehérek is csak tévén nézhetik, aminek egyébként van szerepe a BL-pénzügyekben.

Mivel, mennyit lehet keresni?

A Bajnokok Ligája fő pénzdíjai így festenek eurómilliókban kifejezve:

  • Összdíjazás: 2030
  • Kupagyőzelem: 20
  • Döntő: 15,5
  • Elődöntő: 12,5
  • Negyeddöntő: 10,6
  • Nyolcaddöntő: 9,6
  • Csoportkör: 15,64

Ehhez képest aprópénz, de a csoportkörben minden egyes győzelemért jár plusz 2,8 millió euró (1,1 milliárd forint), sőt, még a döntetlenekért is 930 ezer euró (356,8 millió forint).

Az első forduló érdekesebb mérkőzései

Szeptember 19., kedd
18:45: Milan (olasz)–Newcastle (angol) (Tv: Sport1)
18:45: Young Boys (svájci)–RB Leipzig (német, Gulácsi Péter, Willi Orbán) (Tv: Sport2)
21:00: PSG (francia)–Dortmund (német) (Tv: M4 Sport)

Szeptember 20., szerda
18:45: Real Madrid (spanyol)–Union Berlin (német, Schafer András*) (Tv: Sport1)
21:00: Bayern München (német)–Manchester United (angol) (Tv: M4 Sport)

*nem nevezték a csoportkörre

Az összdíjazás 30 százalékát, nagyjából 600 millió eurót (230,2 milliárd forintot) úgy osztják el a csoportkör 32 klubja között, hogy csapatonként megnézik a legutóbbi évtized nemzetközi teljesítményét. 

Az így kialakuló sorrend utolsó helyezettje 1,137 millió euróval (436,1 millió forinttal) gazdagszik, az első helyezett pedig ennek a 32-szeresével, 36,38 millió euróval (14 milliárd forinttal). 

A két véglet között természetesen mindenki a saját évtizedes teljesítményével arányos összeget kap. 

Vannak-e érdekelt honfitársaink?

A következő 15 százaléknyi pénz, hozzávetőleg 300 millió euró (115,1 milliárd forint) viszont a közvetítési jogdíjakból származik, itt jön képbe a sok képernyő elé ülő drukker és más érdeklődő. 

firo: 02.05.2022, Fuvuball, soccer, 1st Bundesliga, 1st League season 2021/2022, VfL Borussia Monchengladbach, Gladbach - RB Leipzig firo: 02.05.2022, Fuvuball, football, 1st Bundesliga, 1st League season 2021/2022, VfL Borussia Monchengladbach, Gladbach - RB Leipzig Enttv§uscht, Enttv§uschung after Spielschluvu, left to right departure: Willi Orban, Peter Gulacsi , and Kevin Kampl (Photo by Jvşrgen Fromme / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP)
Willi Orbán és Gulácsi Péter is sérült, illetve gyógyulgat, úgyhogy várni kell az ő szereplésükre.
Fotó: Jvorgen Fromme / AFP

Miután az összes vonatkozó tévészerződésből befolyik a pénz, ezeket az UEFA kiutalja a nemzeti tagszövetségeknek, méghozzá ahhoz igazítva, hogy az adott országból hány klub vesz részt a BL-ben. 

Az összeg felét a nemzeti tagszövetségek egyenlően osztják el a BL-résztvevő klubjaik között, a másik felét viszont az idénybeli meccsszámhoz igazítva, 

azaz minél tovább jut egy csapat, annál többet kap ebből a halomból – e tekintetben a Fradival nem kellett sokat számolnia az Európai Labdarúgó-szövetségnek.

A még lohasztóbb hír, hogy nemcsak klubunk, játékosaink sem nagyon lesznek. Elvileg lenne két csapatban három honfitársunk is, a gyakorlatban viszont egy-kettőnek is örülnünk kell majd, és azt sem hamar. 

Ki az, akit be sem neveztek?

Egyrészt a német bronzérmes RB Leipzigben hiába volna normál esetben a csapatkapitány a magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter, a helyettese meg Willi Orbán, az előbbi még csak gyógyulgat a keresztszalag-szakadásából, az utóbbi pedig a múlt heti válogatottszünetben dőlt ki térdsérüléssel, aminek a becsült gyógyulási ideje tíz hét. 

…és még náluk is rosszabbul járt az első BL-szereplésére készülő, ugyancsak német Union Berlin, amelyben Schafer András gyógyulása olyan lassan halad, hogy őt be sem nevezték a csoportkörre.

Így aztán marad az, hogy a tévében csodáljuk a legnagyobb csapatok legnagyobb sztárjait – főleg, hogy ez lesz az utolsó idény ebben a formátumban, és jövőre tévécsatornát is vált a BL. 

Hol vannak Szoboszlaiék?

Jelentősebb és valósabb lesz a magyar részvétel a második számú európai kupasorozatban, az Európa-ligában. Kivételesen itt szerepel például Szoboszlai Dominik klubja, a hatszoros BL-győztes angol Liverpool, továbbá Sallai Roland és a német Freiburg, Kleinheisler László és a görög Panathinaikosz, Bolla Bendegúz és a svájci Servette, illetve Sós Bence és a szerbiai Topolya is.

A Pool meccsét a LASK Linz ellen az RTL Három élőben adja majd csütörtökön, 18:45-től.

Még egy szinttel lejjebb, a harmadik számú sorozatban, a Konferencia-ligában már csapatunk is van: a Ferencváros. A zöld-fehéreknek itt kell megkísérelniük minél jobban szerepelni, hogy visszahozhassanak valamit a BL-kiesés miatt elmaradó bevételekből. Mindenesetre a Fradi a szerb Csukaricskivel kezd itthon csütörtökön, ezt a meccset az M4 Sport adja majd, ugyancsak 18:45-től.