Sportgazdaság

Szoboszlai a Premier League-re született: mutatósak a magyar sztár statisztikái

Precíz passzok, villámgyors sprintek és egy rettegett jobb láb. Szoboszlai Dominik liverpoolos statisztikái önmagukért beszélnek.

Már tíz meccsen van túl Szoboszlai Dominik a Liverpoolban, és egyértelműen belopta magát minden szurkoló szívébe. A magyar válogatott csapatkapitánya szinte kihagyhatatlan Jürgen Klopp kezdő tizenegyéből, ez pedig már önmagában elismerés.

Wolverhampton Wanderers v Liverpool FC - Premier League
Szoboszlai Dominik igazi sztárként viselkedik Liverpoolban. Rendkívül jó statisztikákat produkál a magyar játékos Angliában.
Fotó: AFP

A német tréner nem győzi dicsérni Szoboszlai Dominikot. A nemzeti tizenegy kulcsembere az egyik legjobb igazolásnak bizonyult Angliában. 

Az eddigi tíz liverpoolos meccséből a magyar középpályás mind a hét Premier League-meccsén a kezdőben kapott helyet. 

További három találkozón csereként kapott szerepet Szoboszlai, ez a két Európa-liga-meccs, valamint a Ligakupa-találkozó volt. A három kupameccsen a Liverpool papíron könnyű ellenféllel nézett szembe, így közeppályás padra küldését pihentetésként is fel lehet fogni.

Szoboszlai a tíz meccsen egyelőre két gólnál jár, ezeket a Premier League-ben és a Ligakupában lőtte. Gólpasszt ugyan még nem osztott ki a játékos, de több találatnál is aktív résztvevője volt a Vörösök támadásának, illetve büntetőt is harcolt ki a csapatnak.

Szoboszlai a magyar fiatalokat is helyzetbe hozza az átigazolási piacon

Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos jó teljesítménye nagyban növeli a fiatal magyar labdarúgók piaci értékét és átigazolási esélyeit is – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szabados Gábor sportközgazdász.

Az egyértelműen elmondható, hogy Szoboszlai Dominik megdolgozik a fizetéséért a Mersey-párti alakulatban. A PFF, a sportstatisztikákkal foglalkozó elemzőcég adatai szerint a bajnoki meccseken eddig a magyar játékos futott a legtöbbet. Hét meccsen Dominik majdnem 84 kilométert futott, ennél senki nem tett meg nagyobb távolságot eddig az idei szezonban Angilában.

Szoboszlai ráadásul nem kocogva tette meg ezt a távot, hanem a pályát felszántva veszi ki a részét a játékból. A Mandiner írt róla korábban, hogy a magyar játékos az angol bajnokság második leggyorsabb sprintjét produkálta még szeptemberben, a Wolverhampton elleni bajnokin. 

A játékos 36,76 kilométer per órás sebességgel sprintelt a meccsen, amit végül 3-1-re nyert meg a Liverpool.

Nem csak sokat fut, a passzpontosság is az erőssége

A válogatott csapatkapitányát a leginkább a passzai, különösen a beadásai miatt dicsérik Angilában. A Premier League-ben rendkívül magas, 87,5 százalékos a passzpontossága. Emellett meccsenként átlagosan két alkalommal lő az ellenfél kapujára. A Who Scored statisztikái alapján Dominik szinte minden téren kiemelkedő teljesítményt tesz le az asztalra. A passzai mellett a lövőtechnikájával és a cseleivel lopta be magát a szurkolók szívébe. Az eddigi hét Premier League meccsén 16 alkalommal utasította rendre cselsorozattal (dribble) az ellenfél játékosait.

 

Van egy Szoboszlai-bibi: a fejjáték

A magyar játékos esetében egyetlen hiányosságot hoznak fel a Liverpool szurkolói fórumok, a fejjátékot. Az eddigi ht bajnoki mérkőzésén a fejpárbajok mindössze 30 százalékát nyerte meg Szoboszlai, ezen a területen van még hova fejlődni a magyar sztárnak.

A sokat méltatott Szoboszlai-passzokból a bajnoki mérkőzéseken eddig 433-at láthattunk, ez a 20. legjobb szám a ligában. A magyar játékos nem őrizgeti sokat a labdát, kiveszi a részét a csapatjátékból. 

Ezt jól bizonyítja, hogy a 433 passza mellé az eddigi hét meccsen a PL-ben 572 labdaérintése volt, ami a 15. legmagasabb szám az összes játékos között.

 

 

Szoboszlai Dominik magyar sztár Liverpool labdarúgás Premier League
Kapcsolódó cikkek