A központi, hivatásos rendfenntartó erők mellett biztonsági magáncégek embereinek tömegével is számolnak a jövő nyári, párizsi olimpia szervezői.

Nice,,France,-,03-04-2023:,The,Phrygians,,Official,Mascot,Of,The
Fotó: Shutterstock

Az insidethegames.biz portál szerint a játékok idején a mintegy harmincezer katonán és rendőrön kívül 17–22 ezer magánügynök alkalmazását is tervezik, és a pályázatok mostani, harmadik hullámának meghirdetése előtt már 37 biztonsági céggel kötöttek szerződést.

Az ügynököket legfőképpen az augusztus 11-én záruló olimpia megnyitó ünnepségének napján, 2024. július 26-án fogják szolgálatba állítani, 

amikor is a Szajna mentén a kalkulációk szerint mintegy hatszázezer ember lesz majd jelen, a folyónak nagyjából hat és fél kilométeres partszakaszán.

Az állam húszmilliárd forintot ad az olimpiai felkészülésre

A Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy húszmilliárd forinttal támogatja a magyar sportolók felkészülését a 2024-es párizsi olimpia előtt, amely már az év elején, három támogatási körön keresztül eljut az érintettekhez.

A szervezőbizottság, a Paris 2024 a biztonsági kockázatok számbavételekor úgy ítélte meg, hogy a terrorizmus és a kibertámadások jelentik a jövő nyári játékok két fő kockázatát.

A megnyitó ünnepségre külön megállapodást kötöttünk az állammal és a fővárossal. Bízunk benne, hogy jó úton haladunk, elérjük céljainkat

– mondta Bruno Le Ray, a Párizs 2024 biztonsági igazgatója. A portál idézte Thomas Collomb vezérigazgatót is, aki azt mondta, hogy az olimpia 349 millió eurós biztonsági költségvetése az alkalmazandó ügynöksereg igénybe vétele ellenére sem változott.