Miközben mindenki más tömi magába a karácsonyi menüt, vannak, akik ilyenkor is teljesítőképességük maximumát adják, pedig nem lenne feltétlenül indokolt. Mert ellenben például a nélkülözhetetlen egészségügyi szolgáltatásokkal, a focival éppenséggel lehetne várni az ünnepek utánig – csakhogy Angliában fordítva ülnek a lovon: ekkor a legzsúfoltabb a labdarúgóprogram!

Aston Villa v Chelsea - Premier League
Boxing Dayen az Aston Villa drukkerei idén a Manchester Unitedhez látogathatnak.
Fotó: Simon Stacpoole / GettyImages

Természetesen a Boxing Dayre időzített meccsnapot indokolják a pénzügyi mutatók is.

Egyrészt rekordösszegért keltek el a PL közvetítési jogai, másrészt az utolsó már lezárt, 2022–2023-as idényben a PL nyolc csapata generált több mint egymillió fontos bevételt mérkőzésenként, ráadásul az éllovas Manchester United hajszál híján négymillió fontot zsebelt be meccsenként!

Nagy stadion, nagy bevétel

Ez persze szoros összefüggésben áll azzal, hogy a United stadionja a legnagyobb a mezőnyben, márpedig több férőhelyre nyilván több jegyet lehet eladni, márpedig a tikettek a meccsnapi bevétel legnagyobb hányadát adják. A többi az evés-ivásból és a merchandisingból jön.

 

Aligha jelent meglepetést, hogy a vonatkozó listán a hagyományos nagycsapatok sorakoznak a United mögött, ám érdekességekre azért már lehet bukkanni itt. Mert például Manchester másik klubja, a klub-világbajnokságot a minap megnyerő City 2015-ben bővítette az arénáját, sőt, bevezetett egy VIP-szolgáltatást is, amelyben évi 15 ezer fontért (6,6 millió forintért) egy úgynevezett vendégfolyosóról közelről nézhetik, amint a játékosok kiszaladnak a pályára. Ezzel a prémiumlehetőséggel és a bővítéssel tíz év alatt 184 százalékkal nőttek a jegybevételek.

Hasonlóan cselekedett Szoboszlai Dominik klubja, a Liverpool is, amely 2016-ban upgrade-elte a főlelátóját további nyolcezer helyet nyerve, ráadásul felújította a márkaboltját és a szurkolói zónáját is, így 63 százalékkal nőtt a jegybevétele.

Mindannyiuknál nagyobbat dobott viszont a Tottenham, amely már akkor megnégyszerezte a jegybevételét, amikor új stadionja építése idejére átköltözött az ország legnagyobb stadionjába, a 90 ezres Wembley-be. Azóta pedig elkészült a saját hipermodern otthona, amely a legjobb kiszolgáló létesítményekkel rendelkezik Nagy-Britannia-szerte.

Az olaszok nem kaptak rá

Mindeközben a listavezető Manchester United bevételei szinte stagnálnak, a legutóbbi évtized alatt 1445 fontról (635 forintról) csupán 1488 fontra (654 ezer forintra) emelkedtek nézőnkénti átlagban, aminek nyilvánvaló oka, hogy a tulajdonos amerikai Glazer család egy fityinget sem szán nemhogy a fejlesztésre, az állagmegóvásra sem, így a legendás Old Trafford teteje beázik az esőben.

Ám ettől még ott is és az ország más tájain is központi elfoglaltság a meccsre járás december 26-án. Ez ráadásul nem korlátozódik az élvonalra, mert a negyedosztályban is fociznak karácsonykor, méghozzá elképesztő érdeklődés mellett: a Covid előtti utolsó évben, 2019-ben a stadionkihasználtság mértéke Boxing Dayen meghaladta a 97 százalékot! 

Ezt már más nemzetek is megirigyelték.

A Boxing Day PL-rekordjai

  • Az első mérkőzéseket 1888-ban játszották Derby–Bolton és West Brom–Preston párosításokkal 
  • A legtöbb meccset a West Brom játszotta e napon, 106-ot
  • A legtöbb pontot viszont a Manchester United gyűjtötte, 174-et 
  • A legtöbb gólt Harry Kane szerezte, 10-et
  • A legtöbb gólos meccset 2021-ben játszották, a Manchester City 6–3-ra nyert Leicester ellen
  • A legtöbb gólos fordulóra pedig 1963-ban került sor, akkor 66 találat született 10 meccsen, volt köztük 10–1-es és 8–2-es eredmény is

Olaszország 2017-ben tesztelte, 2018-ban élesben nyomott le meccseket karácsonykor, de nagyon nem jött be.

Itáliában ugyanis hagyományosan a karácsony előtti utolsó hétvégén szoktak még focizni (idén 23-ára tették a vonatkozó fordulót), aztán legközelebb vízkeresztkor, január 6-án, vagy ha muszáj, beiktatnak egy napot szilveszter elé, de amúgy első a család. Így amikor kivételesen mégis rendeztek bajnokikat az ünnepnapokon, a nézőtéren alig lézengtek és a játékosok sem rajongtak az újításért, mivel ilyenkor szokták tartani a féléves regenerációjukat, aminek megvan a tudományos alapja. 

Még a Premier League-ben is bevezettek már egy kéthetes hibrid rendszert, amelyben az egyik hétvégén a mezőny egyik fele, a következőn a másik fújhat egyet – de szigorúan januárban, az ünnepek után.

Az ugyanis kikezdhetetlen fociidőszak a szigeteken ősidők óta.

Mint a hálaadás az NFL-ben

A viktoriánus korszakban azért vált meccsnappá karácsony utolsó napja – meg nagypéntek és húsvéthétfő –, mivel a munkásosztály akkor élvezhette kevés éves szabadnapja egyikét, így ráért a meccslátogatásra. Ráadásul akkor sokkal rosszabb körülmények várták őket otthon, mintsem a szabadban és közösségben, így a téli hideg és hó sem zavarta őket. 

AFC Bournemouth v Liverpool - Carabao Cup Fourth Round
Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos is játszhat az ünnepi fordulóban – persze ezúttal nem egymás ellen.
Fotó: Bryn Lennon/ Getty Images

A Boxing Day elnevezés pedig onnan ered, hogy a fukar munkáltatók december 26-án legalább egy dobozkányi ajándékkal enyhítették a senyvedését azoknak, akiknek karácsonykor is dolgozniuk kellett – nyilvánvalóan értük.

Így viszont meghonosodott az állítólag 1833-ban már Charles Dickens által is lejegyzett Boxing Day kifejezés, ami összenőtt a focival – akár a hálaadás a tengerentúlon az amerikaifutball-bajnoksággal, az NFL-lel, vagy újév napjának szabadtéri mérkőzése az észak-amerikai jégkorongbajnokságban, az NHL-ben.

Azokat is nézi mindenki itthonról is – ugyanez a helyzet a Premier League-rangadókkal.

A karácsonyi időszak Premier League-meccsei

December 26., kedd
13:30: Newcastle–Nottingham (Tv: Spíler 1)
16:00: Bournemouth (Kerkez Milos)–Fulham (Tv: Spíler 1)
16:00: Sheffield–Luton (Tv: Spíler 2)
18:30: Burnley–Liverpool (Szoboszlai Dominik) (Tv: Spíler 1)
21:00: Manchester United–Aston Villa (Tv: Spíler 1)

December 27., szerda
20:30: Brentford–Wolves (Tv: Spíler 2)
20:30: Chelsea–Crystal Palace (Tv: Spíler 1)
21:15: Everton–Manchester City (Tv: Match 4)

December 28., csütörtök
20:30: Brighton–Tottenham (Tv: Match 4)
21:15: Arsenal–West Ham (Tv: Spíler 1)