Az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League (PL) televíziós közvetítési jogait 6,7 milliárd fontért szerezte meg a Sky Sports és a TNT Sports.

In this photo illustration, the English professional a premier league
A legutóbbi aukció óta jócskán megnőtt a Premier League közvetítési jogainak értéke. Miközben legutóbb ötmilliárd fontot fizettek érte a nyertesek, addig most 6,7 milliárdba fájtak az angol élvonal meccsei.
Fotó: Getty Images

A jelenleg zajló közvetítési ciklusban az angol labdarúgó-élvonal meccsei több mint tízmilliárd font bevételt hoznak a közvetítési jogokat birtokló társaságoknak – írta meg a Sport Pro.

A Premier League a világ leggazdagabb és jelenleg legjobbnak tartott nemzeti labdarúgó-bajnoksága. Az angol élvonal 20 csapata a legutóbbi, nyári átigazolási időszakban több mint kétmilliárd fontot költött új játékosokra.

Az élő futballközvetítési jogokból a bevétel nagyja nem a nemzeti, hanem a nemzetközi műsorszolgáltatásból származik. A Sports Pro azt írta, hogy a következő években a Premier League még több külföldi piacot tud majd meghódítani, így várhatóan rengeteg pénzt termel majd a jogtulajdonosoknak. Természetesen a belföldi bevételek is tetemesek, hiszen Nagy-Britanniában egyetlen más sportot sem követnek annyian, mint a labdarúgó-élvonal meccseit. A Premier League-en kívül még az UEFA Bajnokok Ligája, a Forma–1 és a krikett tud nagyobb közönséget elérni, de egyik sem mérhető a PL népszerűségéhez.

Kinevezték a Premier League első női bíróját

Rebecca Welch már novemberben történelmet írt, amikor a Manchester United–Fulham-meccsen negyedik játékvezetőként kapott szerepet. A következő három évben a labdarúgó-szövetség legalább ezer női játékvezetőt szeretne toborozni.

A Premier League televíziós közvetítési jogai már három évtizede a Sky Sportsál és a TNT Sportsnál (korábban BT Sports) vannak. A jelenleg is tartó közvetítési ciklusért a Sky és a TNT, valamint az Amazon Prime 5,01 milliárd dollárt fizetett négy évvel ezelőtt.

A Premier League közvetítési jogai egyre értékesebbek

A közvetítési jogok legutóbbi aukciója 2018-ban volt, mivel a koronavírus-járvány alatt nem kért új ajánlatokat a liga, hanem a már meglévő szerződést hosszabbították meg. Azóta viszont sok minden változott, amihez a műsorszolgáltatóknak is alkalmazkodniuk kell. Például a brit televíziók már több mérkőzést közvetíthetnek élőben, mint eddig.

Az Egyesült Királyságban a hagyomány szerint nem lehet a televízióban élőben közvetíteni a helyi idő szerint 15 órakor kezdődő találkozókat. Ez azt jelenti, hogy az egy szezonban lejátszott 380 Premier League-mérkőzésből a tévé csak 200-at közvetít. 

A 15 órai meccseket azért nem lehet otthonról nézni, hogy ezzel is ösztönözzék a szurkolókat a stadionba járásra, hiszen a jegybevételek fontos források a klubok számára.

A legfontosabb változás a most megvásárolt közvetítési jogokkal kapcsolatban, hogy már nem három, hanem négy évre szerezték meg a társaságok a PL-meccseket. Ezzel a tévében leadható mérkőzések 200-ról 270-re nőttek.

A legnagyobb nyertes a Sky Sports

A közvetítési jogokért folyó verseny nagy nyertese a Sky Sports. Az élő futballközvetítéseket öt csomagra bontva értékesítik, ezekből négyet tudott megszerezni a Sky, ami azt jelenti, hogy 

szezononként legalább 215 mérkőzést mutathatnak a tévében. 

A jelenlegi ciklusban évi 128 meccset kapott meg a Sky.