Telekommunikáció

A Telekom már kapcsolt le 3G-állomásokat

A Magyar Telekom úgy döntött, hogy elkezdi előkészíteni a régebbi technológián működő 3G hálózata fokozatos tehermentesítését a majdani lekapcsolás miatt.

A 4G-mobilhálózat csaknem országos lefedettsége és világszinten is elismert minősége miatt a Magyar Telekom úgy döntött, hogy elkezdi előkészíteni a régebbi technológián működő 3G hálózata fokozatos tehermentesítését a majdani lekapcsolás miatt – közölte a Világgazdasággal a Magyar Telekom. Döntésében nem elhanyagolható a környezetvédelmi szempont sem:

a hálózat egyszerűsítésével elektromos energiát takarít meg, emellett a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb a kihasználás, ha a felszabaduló sávokat 4G-re és 5G-re lehet majd használni.

Hálózat-észszerűsítési okok miatt a 3G-vel lefedett szolgáltatási területének nagysága 2020 nyarán 10 százalékkal csökkent, és idén március 1-jével további olyan 3G-állomásokat kapcsoltak le, amelyeken minimális volt a forgalom. Ez a 2100 megahertzes frekvenciatartományban végzett lekapcsolás a hálózat lakosságra vetített lefedettségének mindössze 1,3 százalékát érinti. A helyszíneket a szolgáltató úgy választotta ki, hogy mindenhol rendelkezésre álljon a 4G-szolgáltatása, és a még csak 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a rendelkezésre álló 2G hálózat észrevétlenül át tudja venni. A Telekom a lekapcsolás előtt az érintett cellákon forgalmazó ügyfeleket SMS-ben és e-mailben is több körben tájékoztatta.

A hazai szolgáltatók – hasonlóan az európaiakhoz – egyetértenek abban, hogy a felhasználói igényeket rövid távon a 4G- és a 2G-technológia, középtávon a 4G- és az 5G-technológia párosa elégítené ki hatékonyan.

Fotó:AFP

Az 5G széles körű elterjedéséhez azonban szükség van a már elavult 3G-technológia által elfoglalt frekvenciasávok és más erőforrások felszabadítására.

A 3G-kivezetés technológiai oldalról megvalósítható, ugyanis a 3G-s telefonokon kezdeményezett hanghívások a 2G-s hálózaton is lebonyolíthatók, és a hazai M2M-megoldások (gépek közötti kommunikáció) zömét is képes kiszolgálni a 2G. A kivezetésről szóló konkrét döntést azonban a mobilszolgáltatók hozhatják meg. Folyamatos a konzultáció a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a mobilszolgáltatók és az érintettek között, hogy a technológiát minimális negatív következményekkel vezethessék ki – közölte a hatóság a Világgazdasággal.

A 3G fennmaradása az 5G széles körű bevezetésének és terjedésének is akadálya, a spektrumgazdálkodási szempontból nem hatékony technológia ugyanis elfoglalja a helyet a nála modernebb, gyorsabb, megbízhatóbb 5G elől.

A 3G mára elavult, a kivezetésével felszabaduló frekvenciákat és más erőforrásokat a szolgáltatók a 4G és az 5G fejlesztésére fordíthatják. A 2019 végére vonatkozó szolgáltatói adatok szerint a forgalomban lévő készülékek 68 százaléka 4G-képes, 21 százaléka 2G-s és csupán 11 százaléka 3G-s. Az utóbbi esetben hozzávetőlegesen 1,1 millió 3G-s készülékről van szó, amelyből mintegy 900 ezer lakossági felhasználóké.

3G
Kapcsolódó cikkek