Telekommunikáció

Így deríthető ki, hogy a hétvégén feltörték-e a Facebook-fiókod

A hétvégén több mint félmilliárd Facebook-felhasználó személyes adatait lopták el kiberbűnözők.

A hétvégén több mint félmilliárd Facebook-felhasználó személyes adatait lopták el kiberbűnözők, akik az információkat nyilvánosságra is hozták. Hogy hogyan állapíthatjuk meg, hogy a fiókunk részese volt-e a támadásnak, azt a CNN szakértők segítségével járta körbe.

Az adatok 106 ország Facebook-használóihoz tartoznak, és vannak közöttük teljes személynevek, felhasználónevek és jelszavak, telefonszámok, lakóhelyek, születési dátumok és emailcímek.

A közösségi médiaszolgáltató azt közölte, hogy az ügy még egy 2019 incidensből gyűrűzött tovább, amelyet azonban már kiküszöböltek. A vállalat azonban nem könnyíti meg annak a felhasználónak a dolgát, aki utánajárna, hogy saját fiókja is áldozatul esett-e a támadásnak.

Fotó: Shutterstock

Olyan külső szolgáltatók segítségével, mint a haveibeenpwnder.com, bárki pusztán az emailcímének megadásával lecsekkolhatja, hogy a fiókját feltörték-e vagy sem.

Van azonban még egy probléma, ugyan összesen 533 millió Facebook-felhasználó érintett a támadásban, csupán 2,5 millió személynek lopták el az emailcímét is, így még ha hozzá is fértek az adatainkhoz, csupán az esetek kevesebb mint fél százalékában vezet eredményre ez a módszer.

A legnagyobb érték az adatok között a telefonszám

– mondta Troy Hunt, a HaveIbeenPwned biztonsági szakértője.

Mivel az összes fiókról lelopták a telefonszámot, míg email címből csupán 2,5 milliót szereztek a tolvajok, így elkezdték vizsgálni annak a lehetőségét, hogy telefonszám alapján működtessék az online keresőt – mondta a szakértő.

Ugyan az adatok közel kétévesek, még így is komoly visszaélésekre adnak lehetőséget, például online személyiség lopásra.

csalás lopás fiók felhasználó kíberbűnözők Facebook adat
Kapcsolódó cikkek