Minimális mértékben ugyan, de az év végén is nőni tudott a hagyományos személyi számítógépek (asztali gépek, notebookok, munkaállomások) forgalma az IDC előzetes adatai szerint. A tavaly október–decemberi időszakban a gyártók összesen 92,7 millió eszközt szállítottak le, ami éves összevetésben 1 százalékos bővülés.

A tavalyi év utolsó három hónapjában a Lenovo vezette a piaci szereplők rangsorát, annak ellenére, hogy 3,3 százalékkal csökkent az értékesítése.

A társaság fő riválisa, a HP sem zárt túl jó időszakot, az ő esetükben 3,2 százalékos visszaesést jeleznek az IDC előzetes adatai. Viszont a harmadik pozícióban lévő Dell 8,9 százalékos növekedést tudott felmutatni, és ezzel még közelebb került a riválisokhoz. Hasonlóan jó eredményt ért el az Apple, amely a tavalyi utolsó negyedévben 7,6 millió PC-t szállított le, 8,6 százalékkal múlva felül az egy évvel korábbi eredményt. A legnagyobb gyártók közül az Asus növelte leggyorsabban az értékesítését, a 12,5 százalékos forgalombővülésnek köszönhetően az Acerrel holtversenyben az ötödik helyen végzett a társaság a piaci szereplők rangsorában.

Fotó: Shutterstock

A teljes évet vizsgálva az IDC elemzése kitér arra, hogy utoljára 2012-ben volt hasonló mértékű növekedésre példa. A múlt évben 348,8 millió személyi számítógépet szállítottak le világszinten, ez 14,8 százalékos bővülés 2020-hoz képest. Az IDC szakértőinek elemzése szerint, ha nem lettek volna logisztikai kihívások és ellátási hiányosságok, még jóval nagyobb is lehetett volna a forgalom a kereslet alapján. Az elemzés szerint a tavalyi év úgy zárult, hogy sok vásárlónak még mindig várnia kellett a korábban megrendelt számítógépre. A piackutató prognózisa szerint az idei első fél évben még hasonló lesz a helyzet, különösen az üzleti felhasználók esetében, mivel ebben a szegmensben rendkívül erős kereslet mutatkozik.

A teljes évet vizsgálva is a Lenovo volt a legsikeresebb gyártó, csaknem 82 millió leszállított PC-vel, ami éves összevetésben 14,1 százalékos bővülés.

Másodikként a HP követte a listavezető céget 74 milliós eladással, ez valamivel több, mint 9 százalékos növekedés. Érdekesség, hogy a két legnagyobb gyártó piaci részesedése közötti különbség tavaly alig volt több, mint 1 százalékpont. A Dell az egész évet figyelembe véve is a harmadik lett, 59 millió PC-t szállítottak le. A meghatározó gyártók közül az Apple érte el a legnagyobb növekedést tavaly, 22 százalékkal bővült a számítógépeik forgalma, igaz, még így is csak a piac 7,5 százalékát tudhatták magukénak.