A Yettel után a Telekom is bejelentette, hogy nem követi a Vodafone Magyarország történelmi példáját, amely szerint egyes díjcsomagjai a piacon egyedülálló módon lehetővé teszik, hogy az ügyfelek a fel nem használt adatmennyiséget továbbgörgethessék a következő hónapra.

telekom
Fotó: Kallus György/  VG

Mint megírtuk, a Vodafone adatai szerint a nem korlátlan internettel rendelkező díjcsomagokat igénybe vevő ügyfelek nagyságrendileg kétharmada nem fogyasztja le teljes mértékben a mobilnet keretét, erre kínál mostantól megoldást a vállalat. Sőt, arról is döntött, hogy a korlátlan RED díjcsomagokat is megújítja: az ügyfelek tarifacsomagtól függően 5 vagy 10 gigabyte adatot havi szinten díjmentesen megoszthatnak egy másik családtagjukkal.

Az előfizetőknek nincs is teendőjük

A görgetéssel kapcsolatban a cég hangsúlyozta, rögtön elindul, ha legalább 1 megabyte adathasználat történt a tarifában foglalt adatból, tehát a megmaradt adatmennyiség automatikusan átkerül a következő számlázási időszakra, anélkül, hogy az előfizetőknek ezzel bármi teendőjük lenne.

Elsőként a Yettel reagált, amelynek vezérigazgatója, Peter Gazik azt mondta, nem kell feltétlenül kommentálnia a versenytársak döntéseit, de azt is elárulta, hogy

inkább olyan előfizetői konstrukcióban gondolkoznak, amikor nem kell az ügyfeleknek a megmaradt adatkeretükkel foglalkozniuk, hiszen ez azt jelentené, hogy olyan szolgáltatásért fizetnek, amelyet nem használnak ki maximálisan.

Inkább válasszanak megfelelő csomagot

Néhány nappal később aztán a Telekom is megszólalt:

a Yettelhez hasonlóan hangsúlyozta, hogy inkább az adathasználati szokásoknak megfelelő mobilinternet-csomag kiválasztásában segíti ügyfeleit.

A Digitrend-i portálnak a piacvezető azt írta, bár sem a díjcsomagok, sem a netbővítők esetén nincs lehetőség az adott időszak alatt fel nem használt adatmennyiség következő hónapra történő átvitelére, a feltöltőkártyás ügyfeleknek kínált Maraton netbővítő esetén az ügyfél döntheti el, mennyi idő alatt használja fel az abban foglalt adatmennyiséget, ami a SIM-kártya érvényességéig rendelkezésre áll. 

Adathasználatban óriási a különbség

A cég hozzátette, jelenlegi szolgáltatáspalettájában az ügyfelek a díjcsomagjukban foglalt adatmennyiség felhasználását követően különböző, belföldön és EU-roaming helyzetben is felhasználható adatmennyiséget kínáló eseti és megújuló netbővítők közül választhatnak igényük szerint.

A Vodafone Magyarország saját kimutatásai szerint egyébként a nem korlátlan tarifacsomagos ügyfelek átlagos adathasználata 3-4 gigabyte körül mozog, míg a korlátlanságot kínáló RED-es ügyfelek átlagos adatfogyasztása már több mint 25 gigabyte havonta.