Turizmus

Források táplálhatnák a vár szökőkútjait

Újjáépülhetne a Múzsák kútja, ismét három forrás vize látná el a várnegyed köztéri csorgókútjait a félezer éve kialakított, ma is hibátlanul rekonstruálható vízellátó rendszer újbóli szolgálatba állításával.

Hetven csobogót és szökőkutat táplálhatott kétszáz éven át a budai várnegyedben a Mátyás király idején felvezetett három forrás vize, amelyek nyomára egy vízjogi diplomamunka elkészítése során bukkant Bittsánszky Ádám vízjogi szakjogász. Méghozzá nem máshol, mint a csatornában, miután a ma is működő Város-kút, a Béla király kútja és az Ágnes-forrás vizére immár háromszáz éve senki sem tart igényt, vizük kihasználatlanul a csatornába folyik.

A múzsák kútja frekventált helyen, a Sándor-palota előtti téren épülhetne újjá
Fotós: Kallus György

Még ennél is meglepőbb felfedezésre jutott a Mátyás király megrendelésére kiépült különleges vári vízellátó rendszer után kutató szakjogász, akinek a teljes egykori nyomvonalat sikerült rekonstruálnia több intézmény bevonásával és időközben húszfősre bővülő csapatával. Nevezetesen arra, hogy

az egész rendszer ma is működőképes, ráadásul a 8,6 kilométeres nyomvonal teljes hosszában közterületen fut, vagyis állami és önkormányzati engedéllyel, központi költségvetési forrásból helyreállítható.

A maga korában páratlanul modern vízvezetékrendszer, korabeli rajzok és meglévő leletek alapján a Mátyás idején épült Múzsák kútja is eredeti formájában működhet, ha az ötletre a kormányzati döntéshozók is rábólintanak – tájékoztatta a Világgazdaságot Bittsánszky Ádám.

A történelmi projekt előkészítését saját költségén finanszírozó szakjogász úgy véli, hogy a budai vár ellátása forrásvízzel és benépesítése csobogókkal egyszerre leletmentés, műemlékvédelem, városfejlesztés, turisztikai attrakció, miközben megújuló energiaforrást is biztosít – amire ma működő, nemzetközi példák is vannak.

A közeli Mátyás kútja
Fotós: Kallus György

A három forrás vízhozamát hitelesített mérőeszközökkel már csaknem egy éve mérik, és annyi már kiderült, hogy ma is napi 109 köbméter vizet adnak, ami csaknem teljes egészében fedezné például a Trevi-kút vízigényét – ahogyan forrásvizei fedezik is, hiszen Róma egyik fő nevezetessége ma is ezen az elven működik.

A három szabadság-hegyi forrás vizével akár a Várkert Bazár kertjét lehetne öntözni, és az év nagy részében elzárt budavári Mátyás kútja is folyamatosan működhetne, miközben a Sándor-palota előtti téren az egykori Múzsák kútja is újjászülethetne.

Utóbbi újraépítésére a visegrádi Herkules-kutat is megfaragó cégtől kért és kapott árajánlatot Bittsánszky Ádám, aki szerint a történelmi projekt beindítására a Mátyás király emlékévnél jobb apropó aligha kell. Az ötletgazda bízik benne, hogy a megvalósításra vevő lesz a magyar állam. Ami rajta múlik, mindent elkövet, hogy teljes körűen elő legyen készítve a program, amelynek eredményeként a budai várnegyed korabeli látképe hitelesen rekonstruálható lenne.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

Budai vár turizmus szökőkút
Kapcsolódó cikkek