Turizmus

Turisztikai összefogás a Váli-völgyben

Helyi értékeken alapuló nemzetközi turisztikai célpont lehet a Váli-völgy, a térség fejlesztését a Pannónia szíve program segíti. Az eredményekről és a tervekről a Váli-völgyi Zsúron számoltak be a települések vezetői.

Mára térségi fejlesztési koncepcióvá erősödött a Pannónia szíve program, amelyet Bicske, Martonvásár és Vál kezdeményezett 2016-ban, s amelyre a kormány is kiemelt figyelmet fordít. Az így született, elsősorban idegenforgalmi projekt megvalósítása révén a Velencei-tó, a Váli-völgy és a Vértes kiemelt térséggé válhat.

A Pannónia szíve program a térséget helyi értékeken alapuló, akár nemzetközi szintű turisztikai célponttá szeretné fejleszteni.

A fő feladat a helyi infrastruktúra megfelelő szintre emelése, jó minőségű szolgáltatások nyújtása és a dolgozók életkörülményeinek javítása. Ezek nélkül nem elégíthetők ki minőségi szinten a látogatók igényei sem. A kulturális beruházások a meglévő értékek kiemelését, erősítését, rekonstrukcióját célozzák, míg a rekreációhoz és sporthoz kapcsolódók kiegészítik, akár nemzetközi szintűre is emelhetik a térség turisztikai vonzerejét.

Fotó: Földi D. Attila

„Átfogó fejlesztésekre van szükség a régióban, amely évtizedekig hátrányos helyzetben volt. Azért kell összefognunk, hogy ezt a hátrányt ledolgozzuk. Az ország e térségében állnak legsűrűbben a nemesi és a főnemesi kastélyok, bár ez a második világháború után csöppet sem volt pozitívum. Kettő kivételével teljesen le is romlott az állaguk. A program során huszonhárom település bevonásával mintegy száz lehetséges fejlesztési pontot találtunk, ezeket a koncepcióban rögzítettük” – mondta Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki fejlesztési biztos. Közölte, hogy a program zászlóshajója Etyek lett, amely turisztikailag egyébként is ismert.

A térség polgármesterei bemutatták a megvalósított és a folyamatban lévő projekteket
Fotó: Földi D. Attila

Az elmúlt néhány évben a régió települései főként TOP-os pályázatokból fejlesztettek, miközben keresték a kapcsolódási pontokat, hogy összefogva az egész területet érintő problémákat is meg tudják oldani. Az egyik ilyen kapcsolódási ponton az Országos Vízügyi Főigazgatóság égisze alatt történt árvízmentesítés, valamint a patakok rehabilitációja, összesen mintegy 5 milliárd forintból.

A teljes cikket a hétfői Világgazdaságban olvashatja

Váli-völgy pannónia szíve program
Kapcsolódó cikkek