Turizmus

Új számítások az ingatlanfejlesztéseknél

Bár a szállodaipart ütötte ki elsőként a koronavírus-járvány, az üzleti kapcsolatok feléledésével az elsők között kezdődhet a felépülése is.

A járvány lassulását követően a hivatalos utazások és a gazdasági kapcsolatok újraindulásával a szállodaipar az elsők között kaphat esélyt a feltámadásra – mondta a Világgazdaságnak Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Az összeurópai bezárkózás, a hosszabb külföldi utazásokkal kapcsolatos bizalmatlanság még hónapokig eltarthat, de arra van esély, hogy a nyár végén a belföldi turizmus éledezni kezd.

Ennek motorja az ország népességének mintegy negyedét főváros és az agglomeráció lakossága lehet, amely eddig is a vidéki turizmus legnagyobb küldőpiacát alkotta. A legnehezebb helyzetben ugyanakkor Budapest van, mert az évi közel tízmillió vendégéjszaka 60-65 százalékát adó külföldi szabadidős turisták fognak a leglassabban visszatérni, az üzleti utazásokkal csak a kiesés egy része pótolható.

Fotó: Kallus György / VG

Átalakulhat a szálláshelyek piaca is, egyes utazók szemében felértékelődhetnek a kis vendégházak, panziók, míg a nagy szállodamárkák esetében a biztonság, a nagy szocializációs terek szűkülése és az intimitás biztosítása lesz előtérben mindaddig, amíg vissza nem tér az utazók biztonságérzete – állapította meg a szakértő. Ez nem jelenti azt, hogy a fejlesztési piac leáll, de a termékek átalakulhatnak.

A befektetési területről még nem lehet pontos prognózist adni, hiszen olyan folyamat részesei vagyunk, amelyhez hasonló még nem volt. Elsődleges cél az egészség megőrzése, és mielőbb elkezdeni a felkészülést az újraindításra, mert a felépülés elhúzódó lesz. A tranzakciók leálltak, az elmúlt két hétben már csak azokat a megállapodásokat írták alá, amelyeknek a résztvevői lépéskényszerben voltak. De láttunk már kényszer szülte sikertörténeteket – emlékeztet a szakértő –, a 2008-as válság utáni mély recesszióban is nyíltak új szállodák.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

turizmus szállodák szállodaipar BDO Hotel és Ingatlan
Kapcsolódó cikkek