Turizmus

Felpörgött az oltásturizmus a szegényebb régiókban

Egy bangkoki utazási irodában például 722 ezer és 1,9 millió forint között mozognak az árak, ha az ember kiruccanna Amerikába a vakcináért.

Beindult a thaiföldi oltásturizmus: vagyonos és türelmetlen polgárok számára szerveznek akár milliós összegekért utazásokat Amerikába, hogy ott oltakozhassanak azok, akik nem szeretnék megvárni az egy hónap múlva kezdődő oltási programot, és ezért hajlandók is mélyen a zsebükbe nyúlni.

Egy bangkoki utazási iroda, az Unithai Trip árai például 75 ezer (722 ezer forint) és 200 ezer thai baht (1,9 millió forint) között mozognak, ha az ember San Franciscóba, Los Angelesbe vagy New Yorkba utazna oltásért.

Az oltásturizmus a vakcinaelosztás globális különbségei miatt jöhetett létre, mivel az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban rohamtempóban haladnak az oltások beadásával, miközben a szegényebb országokban még mindig a vakcinabeszerzéssel vannak elfoglalva a vezetők.

Fotó: Shutterstock

Az érdeklődők 90 százalékban a Pfizer-vakcinára vágynak, amely esetében legalább 20 napnak kell eltelnie a két dózis között

– mondta a Reutersnek Rachphol Yamsaeng, a thaiföldi utazási iroda tulajdonosa.

Egy tíznapos kiruccanásra San Francisco városába és a Johnson & Johnson oltására például napokon belül több százan érdeklődtek a cégnél. Azonban nem csak az államokba szerveznek oltástúrákat a Távol-keleten,

egy másik iroda például 210 ezer bahtért (2 millió forintért) indít „VACCation in Russia” névvel Oroszországba utakat, ahol a résztvevők Szputnyik V vakcinával oltakozhatnak az útjuk során.

A thaiföldi oltási program júniusban rajtol majd el, és a helyben gyártott AstraZeneca oltóanyagára fog alapozni. A 69 milliós lakosú országban legutóbb 74 900 új fertőzöttet és 318 elhunytat regisztráltak.

Nehezítik a talpra állást az országokon belüli nagy egyenlőtlenségek

Újfajta kezdeményezések szükségesek a délkelet-ázsiai régió pénzügyi biztonságának garantálására, valamint az összes meglévő politikai eszközt is fel kell használni, hogy elősegítsék a fenntartható gazdasági fejlődést.

 

Thaiföld Pfizer vakcina koronavírus oltásturizmus Oroszország astrazeneca Szputnyik V Amerika
Kapcsolódó cikkek