Turizmus

Hetven százalékkal csökkent a vendégforgalom márciusban

Márciusban 70, az első negyedévben 86 százalékkal kevesebb vendégéjszakát jelentettek a kereskedelmi szálláshelyek, mint egy évvel korábban. A bevétel 87 százalékkal csökkent január és március között – jelentette a KSH kedden.

A vendégéjszakák száma 2020 márciusához képest 70 százalékkal csökkent, 2019 azonos időszakához képest pedig 89 százalékkal lett kevesebb az idén – derül ki a KSH kedden közzétett kereskedelmi szálláshelyi gyorsjelentéséből.

A márciusi adatokkal teljessé lett első negyedéves adatok szerint az év első három hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 86 százalékkal kevesebb, összesen 579 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 82, a külföldiek 90 százalékkal kevesebb, 374 ezer, illetve 205 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, aminek hatására az összes bruttó árbevétel folyó áron 87 százalékkal csökkent, és 11,1 milliárd forintot tett ki a szektorban.

A továbbra is érvényben lévő beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására

a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma márciusban 66 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 74 százalékkal csökkent. A megfigyelt mutatók esése még jelentősebb a járvány kitörése előtti időszakhoz viszonyítva, a vendégéjszakák száma 2019 azonos időszakához képest 89 százalékkal lett kevesebb. Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 14 ezerrel nőtt.

Fotó: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa

Márciusban az összes vendégéjszaka 61 százalékát belföldi vendégek töltötték el. Számuk az előző év azonos hónapjához képest 76, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 66 százalékkal lett kevesebb. A vendégszám 42 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 136 ezer volt. Az éjszakák 62 százalékát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 71 százalékos volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző évi márciusi forgalom valamivel több mint fele (59, illetve 55 százaléka) jelentkezett. A visszaesés a balatoni turisztikai régiót érintette leginkább.

Mindeközben a külföldi vendégek száma 79, a vendégéjszakáké 74 százalékkal maradt el a bázistól. A szálláshelyekre érkezett 24 ezer külföldi vendég 88 ezer vendégéjszakát töltött el, zömében szállodában, ennek ellenére az ott eltöltött éjszakák száma 23 százalékra csökkent 2020 márciusához képest.

A legnagyobb mértékű, 95, illetve 82 százalékos mérséklődés a balatoni turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.

A szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 70 százalékkal, 4,5 milliárd forintra esett márciusban, amikor országszerte 1208 kereskedelmi szálláshely, köztük 483 szálloda és 523 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

vendégéjszakák KSH kereskedelmi szálláshelyek
Kapcsolódó cikkek