Turizmus

A németek már megrohamozták a spanyol tengerpartot

A Jet2, az EasyJet és a manchesteri repülőtér tulajdonosai kifogásolták, hogy a Baleár-szigetek, Mallorcát is beleértve, mindeddig nem kapta meg a zöld besorolást a brit kormánytól, míg a többi európai országból már szabadon utazhatnak a spanyol szigetekre – számolt be róla a BBC.

Charlie Cornish, a manchesteri repülőtér (MAG) vezérigazgatója szerint az EU tagállamok nemzetközi turizmushoz való hozzáállása előremutatóbb, mint az Egyesült Királyságé. A manchesteri repülőtér összefogott a Ryanairrel, hogy jogi lépést tegyenek a kormánnyal szemben a besorolási rendszer átláthatósági hiányára hivatkozva.

Fotó: Shutterstock

Mallorca, amely a brit turisták kedvenc úti célja évtizedek óta, jelenleg sárga besorolással rendelkezik a szigetországban: nem tanácsos a beutazás, és nem mentesülnek a karanténkötelezettség alól az Egyesült Királyságba való visszatérést követően.

A Palma de Mallorca-i repülőtér megerősítette a BBC-nek, hogy májusban 397.931 turista érkezett Németországból, míg az Egyesült Királyságból csupán 5813 turista érkezett.

Az EasyJet a héten bejelentette, hogy növeli kapacitását a Németországból Mallorcába tartó járatain, hogy eleget tudjanak tenni az egyre nagyobb utazási igényeknek.

150.000 ülőhellyel bővítettük Berlin és Mallorca közötti járatainkat, válaszul a karantént követő nagy keresletre

– nyilatkozta Garry Wilson, az EasyJet Holidays vezetője.

A Baleár-szigeteki helyi vállalkozások második nyara a saját bőrükön érzik a brit turisták hiányát. Mivel a briteknek még mindig nem javasolt a beutazás, Mark Steensonnak, az ír pubtulajdonosnak új célközönséget kellett találnia a vállalkozása számára.

Ha a németek nem lennének itt, már csődöt jelentettünk volna

– mondta Steenson. Az ír pub terasza idén először ismét megtelt a Németország-Franciaország labdarúgó mérkőzésnek köszönhetően.

Míg a német turisták megjelenése kihúzta Mark Steensont a csődközeli állapotból, addig a britek elmaradása felbőszítette Charlie Cornish-t, a manchesteri repülőtér tulajdonosát.

Az átláthatóság hiánya a kormány részéről elfogadhatatlan, és könnyen ellehetetlenítheti a vállalkozásokat az utazási szektorban.

Steve Heapy, a Jet2 főnöke szerint a brit turisták kizárása kárt tehet a turizmus szektorban:

Más országok állampolgárai szabadon repülhetnek Mallorcára, a szállodák is telítődnek. A hotelek így majd ezekre az országokra fognak építeni, és félő, hogy ezáltal a brit utazásszervező cégek és vásárlók kiszorulnak.

Mallorca Jet2 Easyjet
Kapcsolódó cikkek