Meglepő döntést hoztak a héten Mikonos szigetén, a görög hatóságok közölték, hogy a korábbi napokban vizsgált tízből egy ember koronavírusos volt, a megbetegedések megugrása miatt pedig ismét kijárási tilalmat rendeltek el. A görög hatóságok közölték, hogy a szigeten az elmúlt napokban vizsgált tíz emberből egynél pozitív volt a teszt.

Fotó: robertharding via AFP

A kijárási tilalom hajnali 1 órától 6 óráig lépett életbe, és szombat este 6 órától a bárokban, kávézókban és éttermekben éjjel-nappal tilos lesz a zenehallgatás. A 20 főnél nagyobb létszámú partikra történő bérbeadásért kiszabott bírságok akár a 200 ezer eurót (72 millió forintot) is elérhetik. A kijárási tilalom és a zenei tilalom július 26-án, hétfőn ér véget, hacsak a kormány nem dönt azok meghosszabbításáról.
Az előkelő turisztikai célpontnak számító sziget rendőrsége szerint a társadalmi távolságtartási normák megsértésének ellenőrzése az utóbbi időben kicsúszott a kezükből. A hatóságok úgy látták, hogy a karanténra kijelölt egyetlen szálloda túlzsúfolt, és a pozitív tesztet kapott látogatók a strandokon táboroztak. Görögországban szombaton továbbra is viszonylag magas volt az új fertőzések száma, a szombat délután 3 óráig tartó 24 órás időszakban 2562 esetet jelentettek és heten meghaltak.

Párizs nehezen enged

Közben a franciák a hét végén azért tüntettek több százezres tömegben, mert kormányuk elrendelte az egészségügyben a kötelező vakcinázást, de a sokaságot meg inkább felháborította, hogy a kormány döntése szerint augusztus elejétől egyes tömegközlekedési eszközöket, kiskereskedelmi üzleteket, és vendéglátó helyek beltéri helyiségeit csak oltási igazolvánnyal rendelkezők látogathatják. Az emberek egyébkén a nyár beköszöntével, az iskolai szünet kezdetén, függetlenül attól, hogy beoltatták vagy sem magukat tömegesen indultak meg a tenger irányába: ezt a kilométeres dugók is pontosan mutatták. Mindezt annak ellenére tették, hogy több üdülőhelyen korlátozó intézkedéseket vezettek be.

A csizma csücske is megszorít

Olaszország legszebb tengerparti üdülőhelyein is korlátozásokat vezettek be. A Szicíliára és Szardíniára érkező turisták szigorúbb ellenőrzését rendelték el, mert az idegenforgalom újraindulásával romlottak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mutatók, és ismét városokat kellett lezárni. A több mint tízezres lakosú Rieri a harmadik város Szicíliában, amely múlt csütörtökön újból vörös zónába került át a fertőzöttek számának veszélyes növekedése miatt. 

Fotó: robertharding via AFP

Kéthetes karanténba helyezték a közeli Mazzarinót, valamint az ókori mozaikjai révén turistalátványosságként ismert Piazza Armerinát is. Nello Musumeci szicíliai kormányzó kötelező tesztelést rendelt el a Spanyolországból, Portugáliából és Máltáról, valamint EU-n kívüli országokból érkezők számára attól függetlenül, hogy be vannak-e oltva vagy sem.
Hasonlóképpen a járványkorlátozásokat tavasszal elsőként feloldó Szardíniában is leállították az eddigi szabad belépést, és kikötőkben és repülőtereken ismételten ellenőrzik az érkezőket. A helyi sajtó arról számolt be, hogy a napi esetszám növekedése miatt a szardíniai szállodákban elkezdték lemondani a foglalásokat.

Izrael zöld címkét vezetne be

Mindeközben az igen magas átoltottságról számot Izrael minél kevesebb korlátozással próbálja visszaszorítani a koronavírus-járvány negyedik hullámát. „Amikor a világ az erősen fertőzöttre, pirosra vált, az izraeli kormány célja a megszokott élet és a napi rutintevékenységek fenntartása” - hangsúlyozta Naftali Bennett miniszterelnök a kormány szokásos heti ülésének kezdetén. Noha a kormány azt kérte az izraeliektől, hogy a járvány miatt csakis feltétlenül indokolt esetben utazzanak külföldre, szombaton és vasárnap is zsúfolt sorok várakoztak a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren az indulásra várva, valamint az érkezési oldalon a teszteknél. Az utóbbi hetek új fertőzöttjeinek az egytizede külföldön kapta el a koronavírust.
Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem javasolja a repülőtér bezárását, viszont az úgynevezett „zöld címke” bevezetését szeretnék azokon a helyeken, ahol száznál többen gyülekeznek. Ez azt jelentené, hogy ott csakis az oltással védettek, a felgyógyultak és a friss negatív tesztet felmutatók léphetnek be. Egyre több országból az oltott izraeliek is csak két negatív teszttel és egyhetes karantén után térhetnek vissza, s a minisztérium Görögország felvételét sürgeti a listára.