A Henley & Partners tanácsadó cég minden negyedévben megjelenteti az útlevelek erősségét rangsoroló listáját, amelyben azt vizsgálják, hogy egyes nemzetek útlevelével hány országba lehet vízummentesen beutazni. 2022 harmadik negyedévében három ázsiai ország szerepel a lista tetején, de az európai országok útleveleivel is hagyományosan sok helyre utazhatunk vízum nélkül.

Japán Szingapúrt és Dél-Koreát megelőzve rekordszámú, 193 célállomásra kínál vízummentes utazást állampolgárainak szerte a világon. A másik két ország útlevelével „csak” 192 országot látogathatunk meg – számolt be róla a CNN

Mivel Ázsiában a koronavírus-járvány csökkentette az utazási kedvet, az erős útlevelek által nyújtott utazási lehetőségeket nem tudják annyira kihasználni, mint az amerikaiak vagy az európaiak. A Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség (IATA) adatai szerint az ázsiai–csendes-óceáni térségben a repterek utasforgalma még mindig kisebb, mint az egyötöde a pandémia előtti szintnek. Európában és Észak-Amerikában a légiutas-forgalom a koronavírus előtti érték 60 százalékát éri el.

A három ázsiai országot egy sor európai ország követi a ranglistán. A német és a spanyol úti okmány 190 országba való beutazásra jogosít fel vízummentesen, Olaszországból, Finnországból és Luxemburgból 189 országba utazhatunk be. A listán az előkelő ötödik helyen szerepel Ausztria, Dánia és Hollandia, őket követi Svédország, Írország, Portugália és az Egyesült Királyság a hatodik pozícióban.

Új-Zéland és az Egyesült Államok áll a lista hetedik helyén Belgiummal, Norvégiával és Svájccal egyetemben.

Magyarország a listán a kilencedik, a magyar útlevéllel 183 országba utazhatunk el vízum igénylése nélkül.

Passport,,Japan,,Terrestrial,Globe
Fotó: Shutterstock

Az év eleji listán Japán és Szingapúr holtversenyben vezetett 192-192 úti céllal. A magyar útlevéllel akkor is 183 országba lehetett utazni, ami a nyolcadik helyre volt elég.

A lista legvégén Afganisztán áll, az ottani úti okmánnyal csak 27 országba lehet vízummentesen beutazni. A világ második legnépesebb országából, Indiából érkező turistákat 57 ország fogadja korlátlanul. Kínai útlevéllel 80 országban fogadják az utazókat vízummentesen.

Az ukrajnai háború miatt az orosz útlevéllel rendelkező állampolgárok jobban el vannak vágva a világ többi részétől, mint valaha. A rangsorban nem veszik figyelembe az ideiglenes korlátozásokat, így Oroszország a lista ötvenedik helyén áll, 119 vízummentes beutazást biztosító úti okmánnyal. A valós gyakorlat alapján azonban az orosz állampolgárok nemzetközi utazásai példátlan akadályokba ütköznek.

A legerősebb útlevelek 2022 harmadik negyedévében:

  1. Japán (193 úti cél)
  2. Szingapúr, Dél-Korea (192 úti cél)
  3. Németország, Spanyolország (190 úti cél)
  4. Finnország, Olaszország, Luxemburg (189 úti cél)
  5. Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország (188 úti cél)
  6. Franciaország, Írország, Portugália, Egyesült Királyság (187 úti cél)
  7. Belgium, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Egyesült Államok (186 úti cél)
  8. Ausztrália, Kanada, Csehország, Görögország, Málta (185 úti cél)
  9. Magyarország (183 úti cél)
  10. Litvánia, Lengyelország, Szlovákia (182 úti cél)

A leggyengébb útlevelek 2022 harmadik negyedévében:
(Az alábbi országok útleveleivel maximum 40 országba lehet vízummentesen beutazni.)

105. Észak-Korea (40 úti cél)

106. Nepál és palesztin területek (38 úti cél)

107. Szomália (35 úti cél)

108. Jemen (34 úti cél)

109. Pakisztán (32 úti cél)

110. Szíria (30 úti cél)

111. Irak (29 úti cél)

112. Afganisztán (27 úti cél)