Nyaranta legalább egy alkalommal vakációzik a magyar tenger partján a Szallas.hu friss, 1150 fős felmérésében részt vevők 40 százaléka, 15 százalékuk pedig akár kétszer is, de a tóparti foglalások aránya idén elmarad a tavalyitól.

A Balatonon nyaralók 39 százaléka gyakran keres fel vendéglátóhelyeket a térségben

Minden ötödik eddig beérkező nyári foglalásunk a magyar tenger partjára szól

– ismertette Dobronoki Mercédesz, a Szallas.hu Programok csapatának turizmus marketingmenedzsere. 

Érezhető azonban a kereslet visszaesése és átrendeződése a belföldi utazók körében, hiszen tavaly még minden harmadik foglalást a Balatonra tettek meg 

– tette hozzá a szakember. 

A szállásfoglalók harmada az északi part szerelmese, 42 százalékuk a déli parté, negyedük pedig nem tud vagy nem akar választani a két part között.

A strandolók körében Siófok, Balatonlelle, Zamárdi és Balatonfüred partjai a legkedveltebbek, a nyaralók közül a legtöbben strandokat, éttermeket, kávézókat, cukrászdákat, illetve gasztroprogramokat keresnek fel a térség szolgáltatói és attrakciói közül. 

A legkeresettebb attrakció idén

Népszerűek továbbá a hajókirándulás, vitorlázás, a kastélyok, az arborétumok és a fesztiválok is. 

A Balatonon nyaralók 39 százaléka gyakran keres fel vendéglátóhelyeket a térségben, a  Szallas.hu felmérése szerint a legtöbben ebéd vagy vacsora és nassolás, fagyizás, desszert fogyasztása végett látogatják ezeket a helyeket, a reggeli és a brunch nem annyira kedvelt. 

A fagyizók, az éttermek és a lángosos büfék a legfelkapottabbak, de sokak látogatnak el kávézóba, cukrászdába, pizzériába és pékségbe is a nyaralásuk során. Ezeket népszerűségben a hekkezők/halas helyek, a gíroszos büfék és a csárdák követik.

Az étterem, vendéglátóhely kiválasztásakor az ismerősök, barátok ajánlásai a legmeghatározóbbak,

de a Google-értékelések és az influenszerek ajánlásai is sokat nyomnak a latban, valamint a fotók a helyről és az ételekről. 

A Szallas.hu egyik újítása a Balaton 111 online térkép, ahol valós vendégvélemények és saját fotók szerepelnek. Az interaktív térkép folyamatosan bővül,  2022-ben már csaknem 33 ezer felhasználó kattintott rá – mondta Dobronoki Mercédesz. 

A Levendula Major is toplistás attrakció

Az ingyenes balatoni ajánló után a Szallas.hu idén közzéteszi az Adria Toplista élménytérképet és letölthető útikalauzt, amelyben 150 horvát strand, látnivaló és program segíti a választást Isztriától Dalmáciáig.

Legkeresettebb attrakciók és éttermek

A Balaton 111 térkép látogatói adatai alapján összeállított toplistákat is közzétette a Szallas.hu.

Top látnivalók:

Balaton Ballooning, Festetics-kastély, Magaspart, Levendula Major, Tagore sétány, Kőhegyi Kilátó, Fordított Ház, Folly Arborétum és Borászat, Gömbkilátó, Levendula Major 

Top gasztro: 

Kistücsök Étterem, Bistro Sparhelt, Kedvesem Bisztro, Konyhám365, Bakos Attila Kisvendéglője, Csücsök – Nekem a Balaton, Bitang Burger & Coffee Shop, Il Mercato Ristorante e Gelateria, Csendes Dűlő Borterasz, Laposa Birtok