A vékonyabb pénztárcájú látogatóknak érdemes lesz lassan kortyolniuk a hideg sört a szombaton rajtoló müncheni Oktoberfesten, egy korsó nedűért ugyanis várhatóan 13,75 eurót – mintegy 5300 forintot – kell majd fizetni.

17 September 2022, Bavaria, Munich: Oktoberfest visitors try to grab a Maß Bier after the tapping in the Paulaner festival tent. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A Németországban is kitartóan magas az évszázados hagyományú bajorországi sörfesztivált sem kíméli, a szombaton kezdődő és október 3-ig tartó rendezvényre látogatók így kijózanító árakkal szembesülhetnek majd a sörsátrak alatt.

Ne is próbáljuk összehasonlítani a literenkénti árat a közeli diszkontokban kapható olcsó dobozos sörökkel. A különbség láttán egyesek talán még megkívánnak egy keményebb italt, hogy elnyomják pénzügyi fájdalmukat

mondta a MarketWatchnak Holger Schmieding, a Berenberg vezető közgazdásza.

A pénzügyi szolgáltató elemzői a német árstatisztikákat tanulmányozva megállapították, hogy az Oktoberfesten csapolt sör árának emelkedése 1991 óta bőven lekörözi az éves pénzomlás mértékét is.

A tradicionálisan kőkorsóban felszolgált fesztiválsör az elmúlt bő három évtizedben évente átlagosan 3,9 százalékkal drágult, miközben az infláció üteme kétszázalékos, a boltban kapható sörök árának emelkedése pedig 1,8 százalék volt ebben az időszakban éves átlagban.

Az elmúlt egy évben azonban fordult a kocka, a Berenberg szerint a sör ára tavaly óta 4,2 százalékkal nőtt, jóval elmaradva az élelmiszerek átlagosan kilencszázalékos drágulásától. A német bérek pedig éves alapon 6,6 százalékkal voltak magasabbak az idei második negyedévben, így elképzelhető, hogy az első sokkon túljutva egyesek kissé megfizethetőbbnek találják majd a fesztiválon kínált italokat.

Tavaly egyébként olyan erősen nyitott az Oktoberfest, hogy a mentőknek már az első este percenként kellett elszállítaniuk a sörhullákat, vagyis a súlyosan ittas látogatókat a helyszínről. A sörrajongók ünnepére idén is több mint hatmillió vendéget várnak, így sörhullából feltételezhetően ezúttal is akad majd bőven, drágulás ide vagy oda.

Németországban tavaly a második világháború óta a legmagasabb, 7,9 százalékos inflációt mérték az orosz-ukrán háború következtében megugró energia- és élelmiszerárak mellett. A lakosság idén valamit visszanyert az elvesztett vásárlóerejéből, a Berenberg szerint azonban ez a pozitív fordulat nem lesz tartós.

14 September 2023, Bavaria, Mźnchen: A sign with the inscription ŇBierpreis 13,50 EuroÓ can be seen in a beer tent on the Theresienwiese. The 188th Wiesn will take place this year from 16.09.- 03.10.2023. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A német bérnövekedés valószínűleg négy százalékra fog lassulni a következő Oktoberfest idejére, így a sörárak kevésbé volatilis emelkedése valószínűleg ismét meghaladja majd az inflációt és a béreket emelkedésének ütemét – figyelmeztetett Schmieding.

Az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa szerint Németország – a nagyobb uniós gazdaságok közül egyedüliként – recesszióba süllyedhet idén, a helyi GDP 0,4 százalékkal lehet alacsonyabb az előző évinél.