A hideg és a rekordmagas árak ellenére megteltek a sörsátrak az első este a világ egyik legnagyobb népünnepélyén, a müncheni Oktoberfesten, amely kétévi járványügyi szünet után szombaton kezdődött el.

Oktoberfest 2022: Opening Day, MUNICH, GERMANY - SEPTEMBER 17: Revelers are pictured at the Hacker Pschorr tent to wait for the official opening on the first day of the 2022 Oktoberfest beer fest on September 17, 2022 in Munich, Germany. This year's Oktoberfest, which runs until October 3 and is expected to draw over a million visitors, is the first to take place since 2019. The past two years were closed down due to the coronavirus pandemic. (Photo by Alexandra Beier/Getty Images)
Fotó: Alexandra Beier / Getty Images

A Münchener Merkur című lap beszámolója szerint a legtöbb sörsátrat már este fél nyolckor lezárták, így hosszú sorok alakultak ki a bejáratoknál.

A szövetségi rendőrség vasárnapi összesítése szerint a bajor tartományi főváros legnagyobb szabású rendezvényének első estéje viszonylag nyugodt volt, egy ember miatt szexuális bűncselekmény gyanúja, egy másik ellen kábítószer-birtoklás miatt indítottak eljárást. 

A mentőszolgálatnak több munkája volt, rögtön az első este elérték a legutóbbi, 2019-es Oktoberfest ritmusát, 22 óra körül már percenként szállítottak az egészségügyi állomásra egy-egy újabb ápolásra szoruló ittas látogatót, azaz sörhullát

– nyilatkozott a több műszakban 450 mentőst és nagyjából 50 mentőorvost foglalkoztató szolgálat szóvivője, Markus Strobl.

A kereskedelmi forgalomban szokásosnál magasabb, 6 százalék körüli alkoholtartalmú fesztiválsör túlzott fogyasztása miatt kidőlt vendégek sorát egy fiatal nő nyitotta meg, akit röviddel 14 óra után kellett ellátni.

A 17 napos, október 3-ig tartó fesztivált szombat délben nyitották meg. Az első hordó sört a hagyományoknak megfelelően a müncheni főpolgármester, a szociáldemokrata Dieter Reiter ütötte csapra – a művelet a harmadik ütéssel sikerült –, az első korsó sört pedig a bajor miniszterelnök, a konzervatív Markus Söder kapta a Terézia-réten (Theresienwiese), ahol a kezdetektől rendezik a fesztivált.

Az ital minden eddiginél drágább, korsónként (1 liter) 12,60–13,80 euró (5166–5658 forint) közötti összeget kérnek érte, ez csaknem 16 százalékos emelkedés 2019-hez képest. Azonban a szervezők várakozása szerint a látogatók száma így is elérheti a járvány előtti éveket jellemző hatmillió körüli szintet.

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték meg. 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. Háborúk és járványok miatt eddig huszonhatszor maradt el, az idei a 187. Oktoberfest Münchenben.