Velence jövőre 5 eurós, azaz kétezer forint értékű belépődíjat kérne a turistáktól a tömegturizmus mérséklése érdekében – közölte a városi tanács kedden. 

Many tourists are seen in Venice, Veneto region on May 1, 2022. Venice is built on a group of 118 islands that are connected with canals. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Daisuke Tomita / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Turisták Velencében 2022. május 1-jén.  
Fotó: Daisuke Tomita / AFP

A díjat kísérleti jelleggel 30 napra vezetnék be 2024-ben, elsősorban a turizmus csúcspontját jelentő tavaszi ünnepnapokon és a nyári hétvégéken. Minden 14 év feletti látogatónak fizetnie kell majd. A terv pontos időpontjairól és a működtetés módjáról a tanács végleges jóváhagyása után állapodnak meg, ami a jövő héten várható. 

A díjbeszedés ötlete 2019-ben merült fel először, de akkor a koronavírus-járvány miatt nem vezették be, később pedig technikai okokból halasztották el – írja a Reuters.

A látogatók a pandémia után újra elárasztották Velencét, számuk sokszor jóval meghaladja a városközpontban élő 50 ezer lakos számát. A tömegturizmus már régóta problémát okoz a lagúnavárosban

Júliusban az UNESCO szakértői azt javasolták, hogy Velencét és a Velencei-öblöt vegyék fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, 

arra hivatkozva, hogy Olaszország nem tesz meg minden tőle telhetőt, hogy megóvja a várost az éghajlatváltozás és a tömegturizmus hatásaival szemben.