Sok ország alapozza a bevételei és a gazdasága jókora hányadát a turizmusra, azonban elérkezhet az a pont, amikor a helyieknek elegük lesz a külföldi látogatókból. Erre jutott Olaszország számos városa is, amelyek korlátozásokkal és díjak bevezetésével próbálják egyrészt visszatartani a turisták áradatát, másrészt a látogatók által okozott károkat kompenzálni.

Aerial of Marina di Corricella at Sunset, Procida, Flegrean Islands, Campania, Italy, Europe
Procida szigete 4 négyzetkilométer, mégis évente 600 ezer turista érkezik oda.
Fotó: AFP

 

Idén annyi turista érkezhet Olaszországba, mint még soha

A Demoskopika piackutató intézet szerint az ország idén új turisztikai rekordot érhet el. A látogatók száma várhatóan eléri a 68 milliót, ami hárommillióval több, mint 2019-ben.

Mivel sok látogató autóval közlekedik, a forgalom annyira megnövekszik, hogy rendszeresek a dugók. Éppen ezért Procida, Lampedusa és Linosa szigetén megtiltják, hogy a turisták bevigyék a saját gépjárműveiket. Procida 4 négyzetkilométeres területére – mindamellett, hogy Európa legsűrűbben lakott szigete – évente 600 ezer turista érkezik.

Velence előírja a kulturált viselkedést

Az északolasz város évek óta küzd a tömegturizmus negatívumaival, így idén nyáron még szigorúbb szabályokat hoztak. Megtiltották a meztelenkedést a közterületen, a csatornákba ugrálást, továbbá tilos a járdákra, a hidakra, a szökőkutakra és a lépcsőkre ülni és feküdni. Jövőre pedig – első olasz városként – már belépődíjat is kérnek azoktól, akik csak egy napra látogatnak oda. Ez utóbbit már idén bevezették volna, de elhalasztották.

Velencébe a koronavírus előtti évben, 2019-ben 5,5 millió látogatót érkezett, ami százszorosa a város lakosságának.

Italy liguria riviera ligure natural park portofino village portofino
A portofinói nemzeti park előtt turistahajók tucatjai dokkolnak.
Fotó: AFP

 

Nem csak Velence szorítaná vissza a turisták tömegét

Idén nyáron a szardíniai Baunei településen egyes strandokat csak korlátozott számú vendég veheti igénybe, ráadásul a helyeket előre kell lefoglalni és kifizetni.

Ezen a nyáron a dél-tiroli Fanes-Sennes-Prags Természetvédelmi Parkban található Pragser Wildsee-tóhoz csak online jegyfoglalás után, tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan lehet érkezni. A dél-tiroli szálláshelyeken pedig korlátozták az ágyak számát.

Portofino egy tengerparti város Genovától nem messze, ahol egy új szabályozás értelmében a rendőrök

akár 275 eurós pénzbírságot is kiszabhatnak azokra a turistákra, akik szelfikészítés miatt „lebzselnek” bizonyos környékeken.

Ilyen zónákat azokon a területeken neveztek ki, ahol a gyalogosok nehezítik a közlekedést. A város rendeletben meghatározta a kulturált viselkedés szabályait is. Például a belvárosban tilos mezítláb, bikiniben vagy félmeztelenül járkálni, továbbá a lépcsőn vagy a földön ülni – összegezte a DW.

Rászabadítják a turistákat Pompejire, és ennek nem mindenki örül

A turizmust és az értékmegőrzést támogató uniós büdzséből finanszírozzák a Róma–Pompeji közvetlen gyorsvasút kiépítését, amivel megduplázhatják a régészeti szentély látogatóinak számát.

A szardíniai strandok is csak belépőkkel látogathatók a tumultus elkerülése érdekében.