Velence városa várhatóan jóváhagyja a turisták számára kötelezően fizetendő öteurós (közel 2000 forint) napidíj bevezetését. A tervezet szerint minden 14 év feletti látogatónak ki kell fizetnie a díjat, és előre regisztrálnia kell a városba való belépéshez.

Basilica,Di,Santa,Maria,Della,Salute
Basilica di Santa Maria della Salute
Fotó: Shutterstock

Simone Venturini, a városi tanács turizmusért felelős tagja szerint a próba a jövő évi turisztikai csúcsidőszakban fog lezajlani.

Velence a leglátogatottabb európai városok közé tartozik, és ezért a legtöbbet szenvedi el a túlzott turizmustól

– mondta.

A BBC cikke emlékeztet, hogy a túlzott turizmus sürgető probléma az olasz városnak. Velence az olasz nemzeti statisztikai intézet szerint 2019-ben csaknem 13 millió turistát fogadott. A látogatók száma a következő években várhatóan meghaladja a koronavírus-járvány előtti szintet. Venturini azt is mondta: a cél az, hogy a napi turizmust a csúcsidőn kívülre szorítsák vissza. „Tesztelni akarjuk a díjat, és ha szükséges, akkor korrigálunk majd a rendszeren” – tette hozzá. 

A díjbeszedés ötlete 2019-ben merült fel először, de akkor a koronavírus-járvány miatt nem vezették be, később pedig technikai okokból halasztották el. A tömegturizmus már régóta problémát okoz a lagúnavárosban

Júliusban az UNESCO szakértői azt javasolták, hogy Velencét és a Velencei-öblöt vegyék fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, 

arra hivatkozva, hogy Olaszország nem tesz meg minden tőle telhetőt, hogy megóvja a várost az éghajlatváltozás és a tömegturizmus hatásaival szemben.