Összességében 4,3 százalékkal nőtt  a vendégek száma, a vendégéjszakáké pedig kereken 1 százalékkal csökkent júliusban a turisztikai szálláshelyeken – közölte ma a KSH.

A vendégéjszakák száma a turisztikai szálláshelyeken szállástípusonként július
 

A júliusi vendégéjszakák 62 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom ekkor 2,3 százalékkal visszaesett. A magán- és egyéb szálláshelyeken 1,2 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 3,6, a vendégéjszakáké 8,4 százalékkal csökkent

az előző év azonos hónapjához képest. 

A vendégek száma 1,3 millió, az eltöltött vendégéjszakáké 3,9 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 837 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. A vendégforgalom 57 százalékát fogadó szállodákban 9,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál a vendégéjszakák száma.

Hiába a nyári hőség, köhög a belföldi turizmus

A foglalások számának csökkenését kompenzálja a szállásköltségek emelkedése. A szakértők szerint azonban egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a nyaralást.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 8,2 százalékkal csökkent 2022 júliusához viszonyítva. 

Ugyanekkor tovább nőtt a külföldi vendégforgalom.

A külföldi vendégek száma júliusban 19, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 907 ezer vendég 2,6 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 628 ezer vendéget és 1,6 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 65 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 8,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 22 százalékkal bővült

2022 júliusához viszonyítva. 

Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák 45 százalékát regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 24 százalékos részesedéssel.

Dinamikusan nő az ázsiai turisták száma. 
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 75 milliárd forint volt, ez folyó áron 15 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 8,9 százalékkal kevesebbet, összesen 5,6 milliárd forintot költöttek

a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az év első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 0,6 százalékkal több, összesen 22,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. 

Január és július között a belföldi vendégek 8,1 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (12 millió, illetve 10,4 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.