BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Balaton: holnaptól jóval olcsóbb a pihenés

Jelentősen kedvezőbb árak várják szeptembertől a Balatonra készülőket. Az őszi pihenés akár 15-30 százalékkal is olcsóbb lehet a főszezoninál, sokan emiatt már eleve a szeptemberi időszakban érkeznek a tó partjára. Az őszi vendégek aktívabbak, tudatosan keresik a minőségi vendéglátó helyeket, vagyis fogyasztási szokásaik jelentősen eltérnek a nyári utazókétól. A nyár nem kedvezett a forgalomnak, voltak napok, mikor a strandokon több gumicsizmát adtak el, mint lángost.

Szeptembertől olcsóbb a Balaton, akár 15-35  százalékkal is kevesebbe kerülhet a pihenés ősszel a tónál – írta az utószezont beharangozó közleményében a Balatoni Turizmus Szövetség.

Aerial,View,On,The,Port,At,Lake,Balaton
Fotó: Shutterstock

Sokan inkább a szeptemberi  időszakban érkeznek a tó partjára, éppen a kedvező árak miatt. Főként azok választják ezt az időszakot utazásra, akiket nem köt az őszi iskolakezdés. Ilyenkor a vendégek átlagéletkora megnő, kevesebb a gyerekek, de a fiatal felnőtt, egyetemista is, miközben az idősebb baráti társaságok, párok és szingli utazók száma emelkedik a szállodákban. 

A tipikus őszi vendég fogyasztási szokásai jelentősen eltérnek a nyári átlagos utazó elvárásaitól.

Ezt próbálják kihasználni a szállodák is a következő hónapokban.

Az őszi vendégek aktívabbak

Jelentős számban  érkeznek a régióba ebben az időszakban az aktívabb pihenést, a természetjárást, a vitorlázást és a kerékpározást kedvelő turisták. 

Bicicle,Sunset,In,Lake,Balaton
Infrastruktúrafejlesztések és a BalatonBike365 applikáció is segíti a kerékpározókat. 
Fotó: Shutterstock

Idén tavasszal az ország legnagyobb földrajzi kiterjedésű és legkomplexebb kerékpáros turisztikai fejlesztési projektje zárult a Balatonnál. A teljes fejlesztési projekt 1,2 milliárd forint EU-s támogatásból és 150 millió forint hazai forrásból valósult meg. 

Az új utaknak és hasznos tábláknak köszönhetően a tóparttól távolabb eső települések is jól bejárhatók. A bringás felfedezők útvonalának kijelölésében a BalatonBike365 applikáció is segédkezik, amely olyan szállásokat, éttermeket, cukrászdákat is megmutat, amelyek az őszi időszakban is nyitva vannak.

Ilyenkor már nem a lángost keresik

Az őszi vendégek sokszor igényesebbek az átlagnál, tudatosan keresik a minőségi, helyi alapanyagokat is használó vendéglátó egységeket. 

Megélénkül a borturizmus is, több ezren keresik fel a pincészeteket, szüreti fesztiválokat. 

Legközelebbi fesztiválprogramok:

– Badacsonyi Szüret, szeptember 8–10.

– Balatonszárszói Szüreti Mulatság, szeptember 9.

– Vörösberényi Szüreti Vigadalom, szeptember 9.

– Balatonföldvári Oktoberfest Sörfesztivál, szeptember 15–16.

 

Toast,With,Wine,Glasses,At,Lake,Balaton,With,The,Badacsony
Jó termésre számítanak az idén a borászok 
Fotó: Shutterstock

Mire készülnek ősszel a szállodák és az éttermek?

A nyár nem azért volt szörnyű, mert általában túl drága a Balaton. Leginkább az időjárás nem volt kedvező, 

A szezon közepén volt olyan nap a strandokon, amikor több gumicsizmát lehetett eladni, mint lángost,

elfogytak az őszi reklámcélra gyártott esőkabátjaink, esernyőink – adott képet a nyári szezon kedvezőtlen időjárásáról Antal Bernadett, az alsóörsi Hotel Laroba vezetője. Rámutatott, hogy 

a nyár nem azért volt szörnyű, mert általában túl drága a Balaton, leginkább az időjárás nem volt kedvező.

A jobb idő beköszöntével  kimondottan magas volt szobáink foglalási aránya - tette hozzá az alsóörsi hotel vezetője.

Utazás ősszel: olcsóbb lett a Balaton, jelentős kedvezményekkel élénkítik a keresletet az utószezonban

Jelentős árkedvezményekkel csábítanak foglalásra, legalább hároméjszakás őszi mini szabadságra országszerte a szálláshelyek. A belföldi turizmus központja, a Balaton környékén is több tucatnyi apartman, panzió és különböző kategóriájú hotel a főszezoninál akár 20-25 százalékkal csökkentette árait, az iskolakezdés miatt törvényszerűen megcsappanó keresletet élénkítve. Megnéztük, hogy mennyibe kerül az utazás ősszel.

Szerinte azok a szállodák lesznek az inflációs környezet nyertesei, amelyek olyan csomagajánlatokat képesek a vendégeknek nyújtani, amelyeknek köszönhetően azt érzi a vendég, hogy „megspórolta” a drága éttermi étkezés költségeit. A reggelit, ebédet és vacsorát tartalmazó ajánlatok most sokkal kelendőbbek. Egy-egy ilyen menüt magában foglaló két éjszakás balatoni kaland, most 30 ezer forinttal is olcsóbb lehet annál, mint amennyiért augusztus közepén juthattak hozzá a turisták. 

Aerial,View,About,The,Freshly,Renovated,Lookout,Tower,At,Révfülöp.
Különlegesen szép a Balaton ősszel is 
Fotó: Shutterstock

A fogyasztói szokások változásáról számolt be Varga László, a Supaa levesbár tulajdonosa is. Mint mondta, a Balaton környékére és a Veszprém -Balaton 2023 fesztivál rendezvényeire érkező több ezer vendég étkezési szokásain is meglátszik a turizmus átrendeződése. 

A magasabb árakért jobb minőséget várnak el a fogyasztók

 – szögezte le. Általában nem az adagok nagyságát nézik, ahogy ezt korábban tették, a többség szeretne igazán jót enni pénzéért. 

Piros pontot kapott a sajtó

A főszezonon kívüli időszakok is egyre jobbak a régióban, ebben 

a média jelentős részének pozitív hozzáállása is segít

 – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint. 

Jó példa erre a tavasz, amikor a Balaton Fagyija választás, a Nyitott Balaton akció ideje alatt megvalósult mintegy száz program, valamint a kerékpáros turizmus fejlesztését célzó események is bekerültek a média látóterébe. A több tíz millió forint értékű, érdekes és szakszerű tudósításnak köszönhetően, tízezrek kaptak kedvet ahhoz, hogy legalább egy-egy napra a régióba utazzanak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.