Turizmus

Ősszel is pörög a Balaton: a külföldiek a szállodákat részesítik előnyben

Több mint 425 ezer foglalás érkezett a Balaton turisztikai térség szálláshelyeire szeptemberre. A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől. Külföldről továbbra is Németországból érkeznek a legtöbben az első őszi hónapban a Balatonhoz, őket a cseh és az osztrák vendégek követik.

Szeptemberre eddig 142 ezer vendég összesen 428 ezer éjszakát foglalt a Balaton turisztikai térségben derült ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból. A szálláshely-szolgáltatók regisztrációi szerint a foglalások 71 százaléka, azaz több mint 300 ezer érkezett belföldi vendégektől, míg további 125 ezer éjszakát kötöttek le külföldi turisták.

A turisztikai térség négy legnépszerűbb településére érkezett a szeptemberi foglalások több mint fele.

A vendégek majd ötöde kötött le szállást Hévízen (18 százalék), de hasonlóan népszerű volt Siófok (12 százalék), Balatonfüred (12 százalék) és Zalakaros (12 százalék) is.

Amíg tart a jó idő, a strandok tele lesznek ősszel is.
Fotó: Markovics Gábor / MW

Az első őszi hónapban a Balatonra látogató külföldiek több mint 60 százaléka valamely top 5 küldőországból érkezik. A legtöbben Németországból (32 százalék) utaznak a térségbe, őket követik a cseh (13 százalék), az osztrák (7 százalék), a szlovák (5 százalék) és a lengyel (4 százalék) turisták.

A külföldiek 60 százaléka szállodában foglalt szállást, ugyanakkor 10 százalékkal nőtt körükben a magán- és egyéb szálláshelyek iránti kereslet is, amely így már megközelíti a 20 százalékot.

Egyre több külföldi turista keresi a panziókat és az üdülőházakat is, ezek foglaltsági arányai így elérték a 8, illetve 3 százalékot. A szálloda a hazai vendégek körében is kimagaslóan a legkedveltebb szállástípus a Balaton térségében: a belföldi foglalások 70 százaléka szól ide, míg a magán- és egyéb szálláshelyeken a belföldi balatoni vendégek 14 százaléka száll meg szeptemberben.

A hotelfoglalások közül minden második 4 csillagos, közel 40 százalékuk pedig 3 csillagos szállodába érkezik, míg az 5 csillagos szállodák 6 százalékot regisztrálnak.

A legmagasabb kategóriába szóló foglalások száma 40 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek során jócskán kibővült az 5 csillagos szálláshely-kapacitás a Balaton turisztikai térségben.

Balaton: holnaptól jóval olcsóbb a pihenés

Jelentősen kedvezőbb árak várják szeptembertől a Balatonra készülőket. Az őszi pihenés akár 15-30 százalékkal is olcsóbb lehet a főszezoninál, sokan emiatt már eleve a szeptemberi időszakban érkeznek a tó partjára. Az őszi vendégek aktívabbak, tudatosan keresik a minőségi vendéglátó helyeket, vagyis fogyasztási szokásaik erősen eltérnek a nyári utazókéitól. A nyár nem kedvezett a forgalomnak, voltak napok, mikor a strandokon több gumicsizmát adtak el, mint lángost.

 

 

turista éjszak balaton szálláshely vendég
Kapcsolódó cikkek