Szembetűnő változás történt a belföldi szállásfoglalások számában, mind az év első felében, mind a nyári szezonban csaknem 15-16 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Ugyanakkor az előfoglalások alapján az év hátralévő részében már javulni fognak a mutatók, a jelenlegi adatok ugyanis csupán 6 százalékos csökkentést jeleznek előre – derült ki a SzállásKérés.hu szálláskereső portál legfrissebb elemzéséből.

Balatonszeplak,,Hungary,-,May,29,,2013:,Hotel,Radio,Inn,On
Fotó: Shutterstock

Az utazások számának csökkenése nem von maga után ugyanekkora mértékű bevételcsökkenést, mivel az egy fő/éjre vetített átlagos szállásköltség az év első felében 24 százalékkal, a nyári szezonban pedig 17 százalékkal emelkedett. Ez lényegében a szállásdíjak éves inflációja. A tendencia itt is javuló, az előfoglalások alapján az év hátralévő részében már csupán 9 százalékos árnövekedés várható.

Összegezve az adatokat, a foglalások számának erőteljes csökkenését jelentősen kompenzálja a szállásköltségek emelkedése, azonban némiképp árnyalja a képet, hogy a vendégek a nyári időszakban valamivel rövidebb időszakokat (átlagosan 6 százalékos csökkenés) foglaltak a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Így bár az év első felében még nőtt a szállások nominális bevétele, addig a nyári szezonban már csökkenés tapasztalható. Ez főleg amiatt különösen fájdalmas pont a szektor számára, mivel az éves forgalom minimum felét, de sok esetben még ennél is többet, ebben a hat hétben realizálnak a szálláshelyek.

A 2022-es év erős bázisév – mivel ekkor belföldön már korlátozás nélkül lehetett utazni, de külföldön még nem minden irányba – ez a tény mindenképp a belföldi utazásokat erősítette ebben az évben, ugyanakkor negatívan hatott a 2023-as évre, amikor már – több év után – ismét szabadon és korlátozás nélkül lehetett külföldre utazni. 2023-ban sokan évek óta először jutottak külföldre, ezzel csökkentve a belföldi utazások számát

– értékelte az adatokat Leskó Dániel, a SzállásKérés.hu ügyvezetője.

Hozzátette, hogy a romló gazdasági környezet (különösen a magas és az ehhez kapcsolódó reálbércsökkenés) szűkítette azoknak a családoknak a körét, akiknek belefér egy néhány napos nyaralás luxusa.