Tizenhat hónapja van negatív tartományban a vendéglátás konjunktúraindexe, a szálláshely-szolgáltatásé viszont fél éve tartó negatív trendet megtörve jelentősen emelkedett a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) októberi felmérése szerint, ami az alszektor konszolidációjára utal.

Budapest,,Hungary,-,October,9,,2020:,People,Sitting,And,Talking
Tizenhat hónapja negatív a vendéglátósok jövőképe.
Fotó: Shutterstock

A szállásadók 46 százaléka a vendégéjszakák számának növekedését várja, míg 25 százalékuk tart visszaeséstől, miközben a vendéglátásban működők közül 32 százalék a vendégforgalom csökkenését és 24 százalék a növekedését valószínűsítők aránya a Turizmus Konjunktúra Index októberi felmérése szerint. Az egyéb turisztikai szektorban működők 23 százaléka vár ügyfélforgalom-növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 26 százalékuk visszaesést prognosztizált októberben a következő három hónapra vonatkozóan.

Enyhén romlónak érzékelik helyzetüket az ágazat szereplői, 

a TKI index mínusz 8 pontos októberi értéke a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán értelmezve erre utal.

Az index 5 ponttal csökkent a tizedik hónapban, szeptemberrel együtt már 8 pontos a csökkenés, de még így is 5 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét. A szálláshely-szolgáltatásban jelentősen emelkedett az index, míg a másik két ágazatban csökkent. 

A szolgáltatások, köztük a turizmus, a gazdasági nehézségek ellenére képesek a stagnálásközeli állapot fenntartására – hangsúlyozták a felmérés készítői.

Ágazatok teljesítmény várakozás indexe
 

A teljes turisztikai szektort tekintve a régiók közül a fővárosnak köszönhetően egyedül Közép-Magyarország cégei jeleztek stagnáló kilátásokat, míg a többi régió vállalkozásai dekonjunktúrát prognosztizálnak, itt a TKI mínusz 9 és mínusz 14 között mozog.

Októberben 

a turisztikai cégek 24 százaléka jelezte, hogy a következő három hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát.

Júliusban 15, augusztusban 12, szeptemberben 8 százalékuk készült erre. 

Customer,Get,Bill,And,Receipt,From,Waiter,In,Restaurant.,Black
Áremelésre a legkisebb arányban a vendéglátásban készülnek.
Fotó: Shutterstock

A múlt hónapban a megkérdezettek 69 százaléka jelezte, hogy nem változtat az árakon, míg csökkentést 7 százalék tervezett az előző havi 2 százalék után. A szálláshely-szolgáltatásban 22 százalék az emelést tervezők aránya, miközben a vendéglátásban 19 százalék, az egyéb turisztikai szektorokban 31 százalék tervez emelni. 

A közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog a turisztikai cégek 16 százaléka, ez az arány 10 százalékponttal nőtt szeptemberhez képest.

Hogy áll össze az index?

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.