Ingatlanosok rohanhatják meg a tőzsdét hamarosan

Ingatlan | Vállalatok
Ingatlanbefektetőket hozhat a tőzsdére egy friss törvénymódosítás – írja elemzésében a Deloitte tanácsadó cég. Az Országgyűlés ugyanis elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely jelentős mértékben érinti a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (SZIT) jogi szabályozását is.

A SZIT-feltételrendszer ezzel igazodott az ingatlancégek működési sajátosságaihoz, valamint a kapcsolódó társasági jogi és számviteli szabályokhoz, emiatt az ingatlanbefektetők és -fejlesztők egyre nagyobb számban döntenek majd a tőzsdei bevezetés és a SZIT-státusz megszerzése mellett. Az ingatlanpiaci felfutásban részesedni kívánó kisbefektetők számára pedig új lehetőségként jelenik meg: a SZIT jól kiegészítheti a befektetési portfóliójukat az ingatlanalapok mellett.

Fotó: Reviczky Zsolt

„Az elfogadott törvényjavaslat megkönnyíti a kedvezményes adózási státusz eléréséhez szükséges feltételek teljesítését és fenntartását. Ugyancsak előnyös, hogy az Európai Gazdasági Térség más államában székhellyel rendelkező szabályozott ingatlanbefektetési társaságokra is alkalmazhatók a magyar szabályok, így a kedvező magyar adózási környezetből ezek az ingatlanbefektetési társaságok is profitálhatnak, ösztönözve ezáltal a magyarországi ingatlanpiaci tevékenységüket” – véli Erdős Gábor, a Deloitte Legal irodavezető ügyvédje.

A törvénymódosítás nem változtatott a SZIT-ekre eddig is vonatkozó, rendkívül kedvező adózási szabályokon, így a részvénytársaságoknak ezt a formáját főszabály szerint továbbra is megilleti a társasági adó és helyi iparűzési adó alóli mentesség, valamint ingatlanszerzéseiket kedvezményes, 2 százalékos illeték terheli csak. A kapcsolt felektől történő ingatlanszerzés természetesen továbbra is illetékmentes.

Más területen azonban számos könnyítést hozott a jogszabály-módosítás. Megengedi például a SZIT-ek esetében a dolgozói részvények kibocsátását, valamint – a megfelelő tőzsdei likviditás biztosítása érdekében – eltörli a részvények minimumnévértékére vonatkozó rendelkezést. A biztosító- és hitelintézet-részvényesek SZIT-ekben fennálló részesedésének együttesen számított 10 százalékos plafonja a továbbiakban már csak a közvetlen részesedésekre vonatkozik. A SZIT-ek tevékenységi körei emellett bővülhetnek az épületüzemeltetési tevékenységgel, ami igazodik az ingatlancégek működési sajátosságaihoz.

Az Appeninn is SZIT-re váltana

Az Appeninn még februárban jelezte, hogy amennyiben a SZIT-ekről szóló jogszabály néhány további, elsősorban technikai kérdésben módosul, az Appeninn SZIT-ként folytatná működését a Budapesti Értéktőzsdén. A társaság véleménye szerint ugyanis a cég részvényesei szempontjából ez kedvezőbb működési forma. „Székely Gábor, az Appeninn operatív igazgatója lapunknak úgy fogalmazott: a törvény módosítása elhárította az összes technikai akadályt a SZIT-ek racionális megalapítása elől, így hamarosan több SZIT megalakulása várható.

A SZIT-ek indulótőkéjére vonatkozó 5 milliárd forintos küszöbértéket a konszolidált éves beszámoló készítésére kötelezett társaságok esetében a konszolidált mérleg alapján kell számítani. Módosultak a közkézhányadra vonatkozó szabályok is, eltérő rendelkezés vonatkozik a kizárólag szabályozott piacra bevezetett részvénnyel rendelkező társaságokra. Esetükben legalább 25 százalékos közkézhányadot írnak elő. A jogalkotó racionalizálta a SZIT-nél vezető állást betöltő személyek képzettségével szemben támasztott követelményeket is, korábban szakirányú végzettséget írtak elő, de most már elegendő a felsőfokú végzettség a pozícióhoz. A könnyítések több cég számára vonzóvá tehetik a tőkepiacot.

„A szabályozott ingatlanbefektetési társasági státusz megszerzése azoknak a társaságoknak teremthet kedvező üzleti pozíciót, amelyek jelentős ingatlanportfólióval rendelkeznek, illetve tőzsdei tőkebevonással tervezik bővíteni ingatlanportfóliójukat. A tőzsdei működés a piaci erőforrások hatékony bevonásának lehetőségével, a szabályozott működés és az ingatlanalapokéhoz hasonlóan kedvező adópozíció pedig a nagyobb jövedelemmegtakarítás bizonyosságával teheti rendkívül vonzóvá ezt a befektetési formát az ingatlanpiaci szereplők számára” – mondja Kóka Gábor, a Deloitte adó- és jogi osztályának partnere.

Gőzerővel készül a Graphisoft

A Graphisoft Park a július 14-i közgyűlésen vár jóváhagyást a részvényesektől arra, hogy a társaság kérje szabályozott ingatlanbefektetési társaságként történő nyilvántartásba vételét. Az előnyöket látva hoztuk meg ezt a döntést, hiszen az adókedvezményekért cserébe megéri vállalni a technikai nehézségeket – mondta lapunknak Kocsány János vezérigazgató, aki szerint a korábbi elvárásoknak gyakorlatilag lehetetlen lett volna megfelelni. Amennyiben a közgyűlés elfogadja a menedzsment javaslatát, úgy reméljük, legkésőbb év végéig lebonyolítjuk a folyamatot – fogalmazott a vezérigazgató. Kocsány János bízik abban, hogy a Graphisoft nem lesz egyedüli szereplő ezen a piacon, jó értelemben vett konkurencia kellene ahhoz, hogy a befektetők szélesebb körben megismerjék ezt a befektetési formát.

 

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Több mint ezermilliárdról mond le az állam

Az adózók 2020-ban összesen várhatóan mintegy 1100 milliárd forintnyi adókedvezményt vehetnek igénybe az idei ezermilliárd forint után.

Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

A vizsgált termékeket minőség-megőrzési időre és gyártási tételazonosítóra tekintet nélkül vonták ki a forgalomból.
Világgazdaság Piactér